I det fynske folks tjeneste

Hjorte ramt af vintertid

Hjorte er hårdt ramt af overgangen til vintertid. I ugen efter overgangen til vintertid blev 44 hjorte i Syddanmark ramt og dræbt af biler.         

Overgangen til vintertid giver større risiko for påkørsler af dyrevildt. Bilen her har fået sine skader efter et sammenstød med en dåhjort på cirka 35-40 kilo.

I hele landet betød skiftet til vintertid 189 dræbte hjorte, hvilket er 46 flere end året før. Det viser en opgørelse fra Falcks vildtkonsulent, Allan Bruun Rasmussen.

I Syddanmark blev 44 hjorte dræbt mod 39 i samme uge i 2007.

- Hjorte- og andet dyrevildt vandrer fra deres fødesteder tilbage til skovbrynet, hvor de gemmer sig om dagen i daggryet og i skumringen. Med skiftet har vi flyttet myldretiden en time, og det betyder, at trafikstrømmen er øget, netop hvor dyrene vandrer, siger Allan Bruun Rasmussen.

Vildtkonsulenten giver følgende råd til bilister, der kører gennem naturområder i denne tid:

- Først og fremmest: Sæt farten ned og udvis agtpågivenhed.
- Har du set et stykke hjortevildt krydse vejen foran dig, så kommer der sandsynligvis flere. Vildt krydser yderst sjældent en vej alene.
- Ser du vildt tæt på vejen skal du ikke regne med, at det nødvendigvis bevæger sig væk fra vejen - det kan lige så godt finde på at springe ud foran bilen. 
- Det bedste er at bremse og holde fast i rattet. Hvis en undvigelse forsøges, skal man køre bagom, da hjortevildt aldrig vil vende om.