Hjulene på bussen drejer demokratiet rundt

Fem ugers bustur med Stem'rne kulminerer med høj musik og megafon på kommunalvalgsdagen, når en gruppe på 13 hovedsagligt helt unge mediemennesker fra fem medier på Fyn sammen med SDU forsøger at hæve stemmeprocenten blandt de 18-25 årige.

Bassen banker i takt med bussens vuggende valgfart fra Odense til Nyborg denne tirsdag, hvor det for alvor gælder for Stem'rne. Popupmediet, der i tre måneder har haft en mission: Så mange af de yngste vælgere som muligt skal stemme til Kommunal- og Regionsvalget. Helst 80 procent. Om Stem'rne så skal køre vælgerne til valgstedet! Så det gør de - blandt andet til tonerne af Gulddrengs "Model".

Stem'rne kører shuttlebus

TV 2/FYN er steget på i Odense på vej til tirsdagens andet stop, Nyborg.

Der bydes på chips og chokolader, mens TV 2/FYN's redaktionschef Rikke Bekker - en af de "voksne" på Stem'rne -  holder en kort briefing.

- Husk lige at rydde op efter jer, vi får gæster lige om lidt, siger Mie Flyttov.

Kort efter drejer Sanne Salomonsens gamle tourbus - nu malet i grøn med Stem'rnes logo - ind på p-pladsen ved F24-tanken overfor Nyborg HF & VUC, hvor syv unge står klar til at springe ombord.

Alexander Aagaard snupper en megafon og råber gennem loftsvinduet:

- Kom med og stem!

Ingen lader sig lokke ud over de syv, der bydes velkommen i shuttlebussen med sang og en stadig højere bas i højtaleren.

- Det er en god måde at være social på og en mulighed for at høre, hvorfor de andre stemmer som de gør, siger 29-årige Randi Møller fra Nyborg HF & VUC.

19-årige Ida Marie Lindhardt er lige flyttet til Nyborg fra Aarhus.

- Jeg har ikke set noget som Stem'rne i Aarhus og jeg tænkte, at så kunne jeg se lidt af byen. Jeg var politisk interesseret i forvejen og har taget mine politiske holdninger med herover, fortæller hun på vej til Nyborghallen.

Alle HF og VUC-eleverne ville have stemt, selv om de ikke var blevet samlet op af Stem'rnes bus.

- Hvis man ikke stemmer, har man ikke lov at brokke sig, siger Mikkel Kristensen og Katja Klysner i munden på hinanden - måske for at overdøve musikken i bussen.

Køresyge og glemsomhed

Mange unge kommer ikke afsted af sig selv til Kommunalvalg. Derfor startede Stem'rnes bus valgdagens tur i Søndersø.

Nordfyn var den kommune der blandt de 18-29 havde den allerlaveste stemmeprocent ved Kommunalvalget i 2013, og i aldersgruppen fra 18-25 var der kun 58 procent, der stemte.

- En blev køresyg og flere havde glemt deres valgkort, lød referatet fra turen til Nordfyn fra Rikke Bekker.

- Men vi kan bruge den erfaring, at det er en god ide, at vi går med dem ind på valgstedet, så vi kan svare på spørgsmål, og de kan godt få nye valgkort, hvis de er på deres rigtige afstemningssted, opsummerer Sine Skott fra Stem'rne.

- Vi har kun meget kort tid på Bastionen, siger planlægningsredaktør Signe Kjær Lindbo, der forholder sig til nutiden i Nyborg.

Det er de unge nyborgensere, der har bedt om et stop på kulturhuset, hvor den unge socialdemokrat Sonja Marie Jensen holder valgfest, og hvor Sine Skott og Mie Flyttov skal sende live til Facebook.

- Vi skal være i Odense klokken 15, siger hun og konstaterer, at klokken er 14.08.

De er effektive - Stemr'nes unge mennesker. Stort set uden forsinkelse og nu akkompagneret af et 80'er hit fra Rick Astley ankommer bussen til Campuskollegiet i Odense, hvor seks unge mennesker er klar til at lade sig transportere til Rosengårdskolen for at stemme,

- Der var gratis slik og cola på bussen, så det var lidt nemmere at komme afsted end på cykel, siger en af de unge til Malthe Jørstad, der nu har overtaget tjansen, som live-reporter på Stem'rnes Facebookside.

På H. C. Ørsted-kollegiet i Odense bliver shuttlebussen fyldt op. De unge stå i en stor kø og venter på at blive kørt til deres valgsted.

- Den service skulle vi have, når vi skal i skole, siger en af de studerende, der også tager i mod posen med chips.

Pyt med målet på 80 procent

Stem'rne består af unge fra TV 2/FYN, Fyens Stiftsidende, TV 2/Danmark, DR P4 Fyn, Fyns Amtsavis og SDU, og man fornemmer, at humøret har været høj, siden projektet startede for tre måneder siden.

Jesper Ottosen fra DR P4 Fyn, der har skiftet radiomediet ud med tv-skærmen under valgdebatterne siger om samarbejdet på tværs af skrevne og elektroniske medier:

- Det har betydet, at vi har kunnet udveksle erfaringer og bruge hver vores spidskompetencer og finde ud af, hvad der fungerer på hver vores medier - specielt de sociale medier, og fremadrettet kan vi - måske i modsætning til vores kolleger - nemmere se fordelen i at samarbejde på tværs af medierne. For eksempel i forbindelse med kommunalvalg, nævner radiojournalisten, der også har vist sig som it-ekspert, da TV 2/FYN mistede netforbindelsen midt i denne artikel.

- Vi kører på de sidste dampe, men stemningen har lige fået 10-20 procent ekstra i dag, siger redaktionschef Rikke Bekker fra TV 2/FYN.

- Vores mål var at nå 80 i stemmeprocent blandt de unge, og det gik vi meget op i i starten, men jo tættere på, vi er kommet, jo vigtigere er det blevet at nå de unge, siger hun, mens bussen venter på, at nogle af dem vender tilbage fra stemmeboksen.

Nu forstår de unge valget

- På Langeland kom der en ung og fortalte, at nu havde hun forstået, hvad det med partier gik ud på, så nu kunne hun stemme, og det er det vigtigste i det her projekt, siger Rikke Bekker om Stem'rne, der de foregående to uger har arrangeret valgmøder for de unge med unge politikere i alle ti fynske kommuner.

Om det lykkes for Stem'rne at få de unges stemmeprocent til at stige er ikke noget, der kan aflæses før omkring maj 2018.

Tallene skal analyseres af Københavns Universitet, og det er en længere proces.

Sidste stop med bussen er Camp U i Vollsmose i Odense, hvor Stem'rne har været flere gange i de forløbne fem uger.

- Og de har taget rigtig godt i mod os siger Kristina Lund Jørgensen, fra Fyens Stiftsitdende.

Oversigt

    Oversigt