Hobby: Torben fletter smykker af hår: - I starten var det lidt ulækkert

Der er ikke grænser for, hvad man kan samle på eller skabe, når man har en hobby. TV 2/FYN smuttede i arkivet og fandt et par guldkorn. Her kan du møde Kurt, der elsker kuglepenne og Torben, der laver smykker af menneskehår.

I november 2007 besøgte TV 2/FYN Torben Juul fra Bogense. Han havde travlt - for han havde bestillinger på julegaver. Julegaver, der var helt unikke. 

Torben Juul laver nemlig smykker. Af hår. 

quote Jeg plejer at sige, at hvis man går med andres hårsmykker, så er det som at børste tænder med andre menneskers tandbørster. 

Torben Juul, Smykkemager

- I starten syntes jeg, at der var noget fascinerende over det - men også lidt ulækkert. Smykker af andres menneskers hår. Jeg plejer at sige, at hvis man går med andres hårsmykker, så er det som at børste tænder med andre menneskers tandbørster. 

- Men når det er ens kæreste eller ens eget hår, så er det selvfølgelig en helt anden historie, fortalte Torben Juul under interviewet fra 2007. 

Du kan se Torben Juul flette hårsmykker her (Fra TV 2/FYN 2007)

- Det er jo meget ofte kvinder, der vil gå med smykker af deres eget hår eller deres mors hår. Man gemmer jo stadig fletninger fra nulevende og afdøde. Og så er der piger, der gerne vil have lavet et armbånd af hår fra deres hest.

- Men så er der også de mere specielle ønsker, hvor man kommer over i  hundehår. Kattehår har jeg ikke prøvet, men det kan man heller ikke. Det er simpelthen for kort.

TV 2/FYN har i dag talt med Torben Juul - og han laver stadig smykker af hår. 

- Når man først har lært det, så holder man aldrig op. Det er afslappende. 

Torben Juul laver flere forskellige slags smykker - men de fleste leverer selv deres hår til ham, når de skal have lavet et smykke. 

- Det kan være gamle Fru Jørgensen, der har haft sin fletning liggende siden 1935, eller den unge elskende, der ikke kan holde hænderne fra hverken pigen eller hendes hår, som så får lavet et armbånd af pigens hår. 

Hvad er en hobby?
Gyldendals Leksikon skriver: Hobby, interesse eller yndlingsbeskæftigelse i fritiden. I modsætning til det beslægtede begreb husflid, der er stærkt præget af et nytteaspekt, er hobby i sin kerne uforpligtende voksenleg. 

Kurts kuglepenne
I 2008 besøgte TV 2/FYN Kurt Madsen fra Ringe. 

Den her var Kurt ikke meget for at vise frem...
Den her var Kurt ikke meget for at vise frem...
Foto: Sara Fuglsig

Han havde to værelser fyldt med kuglepenne. Faktisk havde han på det tidspunkt 53.000 forskellige kuglepenne.

- Nogen samler på malerier - jeg samler på kuglepenne. Jeg synes, at kuglepenne kan være ligeså kønne. Et maleri kan du ikke altid se, hvad forestiller - og så siger de, at de er kønne? Jeg synes, de er grimme, når man ikke kan se, hvad det er.

Kurts hustru måtte trisse ind i stuen til papegøjen, når hun trængte til at tale om andet end kuglepenne. 

Se indslaget fra 2008 - hvor Kurt viser sin kuglepensamling frem

 

Bliv lidt klogere på hobbybegrebet

 

 

 

 

 

Oversigt

    Oversigt