I det fynske folks tjeneste

Høm-hømmer og hygiejnebind havnede i bæk

12.000 kubikmeter spildevand med ekskrementer og hygiejnebind sev ud i Ølsted Bæk i Brobyværk i juni. Landmænd mener, at Faaborg-Midtfyn Kommune skal gøres ansvarlig.

00:16

Der ventede landmand Erik Larsen et ulækkert syn, da han en dag i juni kom ud til Ølsted Bæk, som hans marker støder op til.

12.000 kubikmeter spildevand, der skulle have været på renseanlæg, var løbet ud i bækken.

Det var helt sort, og det stank så forfærdeligt. Det kan ikke beskrives.

Erik Larsen, landmand, Brobyværk.

- Jeg troede først, det var gylle; men det var menneskeekskrementer og hygiejnebind. Det var helt sort, og det stank så forfærdeligt. Det kan ikke beskrives, siger Erik Larsen.

Erik Larsen orienterede kommunens forsyningsvirksomhed FFV Energi og Miljø A/S. Allerede samme dag blev stedet besigtiget af en medarbejder fra kommunen og i den følgende tid blev Ølsted Bæk gjort ren. 

Erik Larsen mener dog, det skulle være sket meget hurtigere - ikke mindst i lyset af, at havde det været hans ansvar, ville det have betydet tilkaldelse af beredskab, en stor regning og bøde oveni.

Han mener også, at noget af forureningen er ført videre mod Odense Fjord og frygter, at det var så koncentreret, at alt liv er slået ihjel undervejs.

Krav om retsligt efterspil
- Bækken skulle have været spærret, og så skulle spildevandet suges op, siger faglig konsulent i foreningen Bæredygtigt Landbrug, Stig Sandholt.

Han mener, at Faaborg-Midtfyn Kommune slipper for billigt ved at påberåbe sig en tilladelse til udledning af spildevand, når kloaksystemet bliver overbelastet for eksempel i tilfælde af regnskyl.

Det skal nemlig ske med visse begrænsninger:

- Det må ikke give anledning til uæstetiske forhold eller forårsage fysiske ændringer i vandløb. Det mener jeg jo er sket her, siger Stig Sandholt.

Der burde være en retslig konsekvens af det

Stig Sandholt, faglig konsulent, Bæredygtigt Landbrug.

- Der burde være en retslig konsekvens af det, tilføjer han.

Frygter, at det falder tilbage på landbruget
Nu frygter landmænd og Bæredygtigt Landbrug, at kommunens forurening falder tilbage på dem i form af miljøstramninger.

- Næste gang de måler vandkvaliteten i Odense Fjord og måske finder for højt indhold af nitrat og andet, så siger man: Så må vi justere på landbrugets udledning, siger Stig Sandholt.

Læs også Minister vil fordoble kontrol af gartnerier efter pesticidsag

Kommunen: Manglende alarmer
Formanden for teknik- og miljøudvalget i Faaborg-Midtfyn Kommune, Søren Kristensen (V), siger, at såvidt han er orienteret, skete forureningen på grund af et mangelsuldt alarmsystem, og at problemet er ved at blive løst.

Han kan ikke svare på, hvorfor alarmen svigtede, men henviser til forsyningsvirksomheden.

Det har onsdag ikke været muligt at få en kommentar fra FFV Energi og Miljø A/S.