Høsten anno 1992: En katastrofe der huskes

Lige nu har de fynske landmænd travlt med at få årets høst i hus. Vi ser tilbage på et af de allerværste høst-år nogensinde.

Sommeren 1992 forbinder mange nok med Danmarks triumf ved Europamesterskabet i fodbold. Det var også det år, hvor dronning Margrethe og prins Henrik kunne fejre sølvbryllup og danskerne sagde nej til Maastricht-traktaten.

Men de fynske landmænd husker nok også sommeren for noget helt andet. Den tørre sommer var nemlig skyld i et af de værste høst-år nogensinde.

quote Man holder igen alle steder, hvor man kan holde igen

Torben Christensen, Landmand

- Totalt set ligner det en 34 procents høsttab. Set med vores øjne er det tæt på en katastrofe, sagde Christian Ulrich, formand for Fynske Landboforeninger, dengang.

Også hos landmanden Torben Christensen så høsten skidt ud for 25 år siden,

- Man holder igen alle steder, hvor man kan holde igen. Planlagte investeringer bliver udskudt til næste år, sagde Torben Christensen.

I 1992 oplevede Danmark den tørreste juni nogensinde, da der kun faldt én millimeter regn på landsplan. Det er 54 millimeter under normalen.

Høsten 2017

I år ser høsten ud til at blive lidt over middel. Sommervejret har været meget ustadigt, så hver gang der er en solskinsdag, har landmændene travlt med at få høstet.

- Indtil videre tegner det til en høst på den positive side af middel. Langt de fleste af landmændenes afgrøder i dag bliver sået om efteråret. Og de har altså haft godt af den milde vinter. Foråret var også fornuftigt. Derfor er det da også lidt træls, at det skal drille her til sidst med så ustadigt vejr, nu hvor høsten skal i hus, siger Lars Thorø, detaildirektør hos DLG Fyn.

I øjeblikket mangler de fynske landmænd at høste cirka 60 procent af deres afgrøder. Og det er især de to helt store afgrøder, der stadig mangler: Hveden og vårbyggen.

Se hele indslaget om høsten 1992 herunder.

 

Oversigt

    Oversigt