Høj bølgegang i Svendborgsund

Det går stærkt, når Ærøfærgerne sejler gennem Svendborgsund. Endda for stærkt mener beboere og sejlere langs sundet. For færgerne skaber høje bølger.

De høje bølger fra Ærøfærgerne generere sejlere og beboere ved Svendborgsund. Sæt farten ned kræver sejlerne, men det vil færgedirektøren ikke. Han vil holde fartplanen.

Færgeselskabet modtager ellers løbende klager over bølgerne. Problemet har været kendt længe, men det er blevet større efter, at ruten mellem Ærø og Langeland blev nedlagt. Det betød nemlig, at færgerne endnu oftere sejler gennem Svendborgsund. Det sker 20 gange i døgnet.

Og de store færger i det smalle sund skaber både et sug og bølger, der også kan ødelægge broer og kystsikring. Det lokale bådelaug oplever ofte, at de lystbådene banker sammen som følge af de høje bølger. Og firmaet der bygger bådebroer fortæller, at de må indstille arbejdet i op til et kvarter hver gang, færgen sejler forbi.

TV 2/FYN har i dag taget en stikprøve af dataene fra skibets GPS-tracker. De viser hastigheder gennem sundet på 11,4 og til 12.9 knob. I svendborgsund må speedbåde og jetski kun sejle med en fart på op til 5 knob. Men der er ingen regler for, hvor hurtigt færgen må sejle.

De lokale ønsker en fartsænkning. De mener, at en sænkning på bare få knob ville kunne løse problemer.

Men hos Ærøfærgen er der ikke planer om at sætte farten ned. Sejlplanerne skal nemlig overholdes samt passe sammen med rejsetiderne i anden offentlig transport. Og direktør Keld Møller mener, at det i det hele taget er en politisk beslutning, hvordan sejlplanen skal være.

Se reportage på TV 2/FYN fredag kl. 19.30.

Oversigt

    Oversigt