I det fynske folks tjeneste

Højesteret beskytter vidne i voldssag fra Odense

Højesteret har netop godkendt, at identiteten på en meddeler kan holdes skjult for de tiltalte og forsvarerne i en meget omtalt voldssag fra Odense.

-

Voldssag med rockere kan endelig gå i gang efter lang pause. Forsvarer ville tvinge anonymt vidne på banen. 

Højesteret har netop godkendt, at identiteten på en meddeler kan holdes skjult for de tiltalte og forsvarerne i en meget omtalt voldssag fra Odense.

I sagen er to Hells Angels-rockere og en tredje mand med tilknytning til miljøet tiltalt for vold og for at have brugt kniv mod en ung mand, der fik perforeret en lunge. Opgøret fandt sted ved diskotek Buddy Holly og var tilsyneladende kulminationen på lang tids uro mellem rockere og unge indvandrere.

Bommert fra anklagemyndigheden
Straffesagen mod de tre gik i stå sidste sommer, da der på grund af anklagemyndighedens bommert opstod tvivl om et vidne. På bevisfortegnelsen stod opført en person som \"Anonym-NN\". Vedkommende havde givet politiet oplysninger og var blevet lovet anonymitet. Men ved en fejl optrådte personen alligevel på bevisfortegnelsen. Derefter pålagde byretten politiet at afsløre identiteten for forsvarerne i sagen, men Østre Landsret og nu altså også Højesteret er af en anden opfattelse.

Højesteret slår fast, at forsvarerens ønske om at indkalde personen som vidne må antages \"at være uden betydning for forsvaret af tiltalte\". Det er anklagemyndigheden, som bestemmer, om et vidne skal indkaldes til at afgive forklaring i en straffesag eller ej - med mindre altså vidnets forklaring vil kunne være af betydning for tiltaltes forsvar, lyder det.

Det var en af forsvarerne, advokat Torben Bagge, som insisterede på at få den ukendte person ført som vidne. Han har påstået, at det kan have betydning for forsvaret af sin klient. På Politigården i Odense havde man tirsdag morgen netop modtaget kendelsen, men det var ikke klart, hvornår straffesagen mod de tre kan fortsætte efter det langvarige intermezzo.

/ritzau/