I det fynske folks tjeneste

Hønge i strid med fagbosserne

Fagforeningslederen Karsten Hønge fra TIB i Odense går i rette med sin egen topledelse og kritiserer sit eget forbund for at svigte lønkampen. Sagen skal diskuteres på et hovedbestyrelsesmøde på mandag.

Fagforeningslederen Karsten Hønge kritiserer sit eget forbund for at svigte lønkampen.

Der er gang i byggeriet, og håndværkerne vil have del i lønfesten, koste hvad det vil.
- Vi vil aldrig finde os i, at hverken arbejdsgivere eller vores egen top får indflydelse på, hvad vi mødes og snakker om. Hvis ikke man har fattet, at lønvilkårene er en kerneopgave for en fagforening, kan jeg kun sige vore herre bevares, siger Karsten Hønge til Jyllands-Posten lørdag.
Han er lodret uenig med sin gruppeformand i TIB Peter Hougaard Nielsen, som for flere uger siden belærte lokale fagforeningsledere om, at lønnen forhandles ved overenskomstforhandlingerne og ikke midt i perioden.

Det er især byggeriets voldsomme prisløft på entrepriser, som har sat sindene i kog i den fynske afdeling af TIB.
- Hvis vores forbundstop lader sig skræmme og vil have, at vi ligger på ryggen for arbejdsgiverforeningen i stedet for at markere, at vi soleklart har nogle rettigheder, må de tro om igen, siger Karsten Hønge.
TIBs hovedorganisation vil ikke kommentere sagen, men gruppeformand Peter Hougaard Nielsen siger til Jyllands-Posten, at den vil blive diskuteret på et hovedbestyrelsesmøde på mandag.

Arbejdsgiverforeningen Dansk Byggeri opfordrer samtidig TIB til igen at forklare lokalformændene, hvordan systemet virker. Adm. direktør Jens Klarskov advarer desuden lønmodtagerne mod at skyde sig selv i foden.
- De fleste lønmodtagere er interesseret i at få en ordentlig løn, men de er jo også interesseret i at få arbejde til næste år. Hvis de kræver lønstigninger, som markedet slet ikke kan bære, må virksomhederne finde arbejdskraften i udlandet, siger Jens Klarskov.
Han heviser til, at lønnen i byggeriet steg 4,4 procent i andet kvartal i år, og at det allerede er en klar reallønsforbedring.