I det fynske folks tjeneste

Forældre i oprør: Hospital lukker for særlig madordning til kræftsyge børn

Forældre til indlagte på H.C. Andersen Børnehospitals afdeling H2 for kræftramte børn og unge er utilfredse med, at hospitalet lukker den særlige køkkenordning, der er på afdelingen.

00:26

- De fleste børn får i forbindelse med deres kemobehandlinger sår i munden og kvalme. De mister lysten til mad og maden kommer til at smage anderledes. Så stort set alle børn har et problematisk forhold til mad, siger Mette Sørensen, der er mor til kræftramt barn på H2. Video: Alexander Aagaard

Forældre til indlagte børn på H2-afdelingen på H.C. Andersen Børnehospital blev tirsdag orienteret om lukningen af afdelingens køkken. Foto: Alexander Aagaard

1 af 2

H2-afdelingen på H.C. Andersen Børnehospital ved OUH i Odense har en ordning, hvor indlagte børn kan få mad lavet særligt til dem.

Den ordning har direktionen og afdelingens ledelse valgt at stoppe fra 1. marts som en del af besparelser på afdelingen.

I forvejen havde hospitalet gennem nogen tid overvejet at fjerne ordningen, fordi flere og flere kommuner gennem de senere år er holdt op med at refundere de merudgifter, som familierne får, når forældrene også spiser med i ordningen på afdelingen.

Læs også Syvårige Adam viser rundt: Her overlever flest børn med kræft

Mette Sørensens 3-årige datter, Gry, fik konstateret leukæmi i oktober sidste år. Kemobehandlingerne påvirker Grys lyst til mad.

- Jeg har ikke mødt nogen børn endnu, som sådan bare spiser med stor glæde. De fleste børn får i forbindelse med deres kemobehandlinger sår i munden og kvalme. De mister lysten til mad og maden kommer til at smage anderledes. Så stort set alle børne har et problematisk forhold til mad, siger Mette Sørensen.

Derfor tog hun ikke godt imod nyheden om lukningen af køkkenet.

Forældre til indlagte børn på H2-afdelingen på H.C. Andersen Børnehospital blev tirsdag orienteret om lukningen af afdelingens køkken. Foto: Alexander Aagaard

Orienteringsmøde med forældre

For de forældre, der var tilstede på afdelingen tirsdag, blev der holdt en orientering om lukningen af køkkenet.

Ledende overlæge Marianne Skytte Jakobsen ved H.C. Andersen Børnehospital, forsikrer, at maden fra centralkøkkenet også skal være tilpasset de kræftsyge børn på afdeling H2.

- Centralkøkkenet skal jo lave mad, som børnene gerne vil spise. Og som alle patienter på sygehuset gerne vil spise. Det er jeg fuldstændig sikker på, at det vil man også gerne ovre i centralkøkkenet. De er jo også fagligt stolte af det, de laver, siger Marianne Skytte Jakobsen.

00:28

- Centralkøkkenet skal jo lave mad, som børnene gerne vil spise, siger Marianne Skytte Jakobsen, der er ledende overlæge ved H.C. Andersen Børnehospital.

Luk video

 

Fakta om den nuværende ordning om forplejning på afdeling H2

Afdeling H2 har syv enestuer, deriblandt én ungdomsstue og 2 isolationsstuer.

Derudover et dagshospital hvor der dagligt kommer børn til ambulant undersøgelse og behandling.

 

Afsnittet har eget køkken med egen økonoma, hvor der serveres næringsberiget mad til børn og forældre. Maden laves fra bunden af afsnittets faste økonoma, der også administrerer køkkenregnskabet.
 

Indlagte børn er automatisk tilmeldt mad i hverdagen.
 

Som patient i daghospitalet er man ikke omfattet af bespisning per automatik. Det er dog muligt at tilmelde sig mad inden klokken 10.00 ved henvendelse i køkkenet.
 

Forældre til både indlagte børn samt børn i daghospitalet skal altid tilmelde sig mad i køkkenet og kan spise med til følgende priser:
 

  • Morgenmad: 20,- kroner per person
  • Middagsmad inklusiv kage: 40,- kroner per person
  • Aftensmad: 30,- kroner per person
     

Kilde: H.C. Andersen Børnehospital

03:30

Køkkenet, der laver mad til kræftramte børn på afdeling H2 ved H.C. Andersen Børnehospital, lukker 1. marts 2019.

Luk video