Hoteller vil af med momsen

Turisterne svigter på Fyn, og turistbranchen er i krise. For at redde erhvervet foreslår to hoteldirektører, at politikerne fritager hotellerne for moms.

- Hvis momsen forsvinder eller bliver nedsat vil der komme flere turister og dermed flere indtægter til landet, siger Jack Nielsen, der er direktør for Radisson Blu i Odense.

Omsætningen i branchen er fra 2007 til 2009 faldet med 11 procent, og krisetiderne har det seneste år betydet, at der skåret 15-20 procent i personalet.

- Vi har trods mange events kunne mærke finanskrisen med tilbagegang de seneste måneder, siger Claus Brunse, hoteldirektør for Hotel Faaborg Fjord.

Lavere moms i udlandet

De to direktører mener, at branchen i Danmark har svært ved at konkurrere med udlandet, hvor momsen er meget lavere. I Tyskland har hotellerne fået nedsat momsen med syv procent, og i Sverige er momsen 12 procent.

- Det er for dyrt for tyskerne at komme til Danmark og holde konferencer, og samtidig vælger mange danske virksomheder at tage til Sverige og Tyskland for at holde konferencer, fordi de er for dyrt i Danmark, siger Jack Nielsen.

Derfor foreslår hoteldirektørerne at momsen bliver sat ned og bliver gjort fradragsberettiget.

- Vi er i oplevelsesindustrien, og vi skal være konkurencedygtige med de omkringliggende lande, lyder det fra Jack Nielsen.

Skudt ned på Christiansborg

Men på Christiansborg møder forslaget ikke den store forståelse.

- Hvis vi går ind og fratager hoteller for momsen, så vil vi også få kravet fra andre brancher. Det er kortsigtet strategi, og vi bør i stedet satse på at udvikle fx cykelturisme og nationalparker, siger turistordfører for SF, Karsten Hønge.

Heller ikke regeringspartiet Venstre falder for ideen.

- Vi kan ikke få alt på hylderne, men vi vil i næste finanslov arbejde på at gøre hotelmomsen fuldt fradragsberettiget, siger Erling Bonnsen(V).

Oversigt

    Oversigt