Hugo på 12 år udfordrer branchen: - Jeg hører ikke dansk musik

Svendborgs største koncert nogensinde afholdt med fokus på dansk musik, men børn og unge vælger i højere grad udenlandsk musik.

Dansk musik er hårdt trængt af internationale superstjerner, som fylder meget på streamingtjenester, og i anledning af spil dansk-dagen var flere end 1.000 skoleelever samlet i Svendborg Idrætscenter for at spille dansk musik.

TV 2/Fyn var med og talte med nogle af eleverne om deres forbrug af dansksproget musik. 

- Jeg lytter lidt til dansk musik, men det er mest sådan nogle ældre sange sammen med min mor, siger 12-årige Hugo Karup fra Thurø Skole.

- Det, jeg selv godt kan lide at høre, er ikke dansk, erkender skoleeleven. 

Fyns største børnekoncert

De 1.000 elever stillede i dagens anledning op sammen med flere end 100 musikere fra blandt andet Svendborg Musikskole.

quote Det, jeg selv godt kan lide at høre, er ikke dansk

Hugo Karup, 12 år

Der er tale om den største koncert nogensinde i Svendborg - i hvert fald målt på antallet af medvirkende. Her blev der spillet dansk - lige fra Carl Nielsen til moderne popmusik.

- Spil dansk-ugen er en særlig begivenhed, som man har valgt at gøre landsdækkende. Det handler om at sætte fokus på dansk sang og musik, siger Jesper Rosenkilde, der er musikskoleleder på Svendborg Musikskole.

- Danmark er et stort kulturelt rigt sprogområde, som favner bredt, og som også er inkluderende for resten af verden. Derfor er det en rigtig god idé, at vi har spil dansk-ugen, fordi det handler ikke om at lukke sig inde om danskheden, men om at række ud, forklarer han. 

 
Fotograf: Rikke Lund

Radiochef: Derfor er dansk musik presset

Det er især udenlandske streamingtjenester og internationale kunstneres popularitet på bekostning af danske, der gør, at børn som Hugo foretrækker udenlandsk musik i stedet for dansksproget.

- Den danske musik risikerer at blive presset af markedsudviklingen, fordi flere og flere danskere lytter til musik via store internationale streamingtjenester, hvor danske kunstnere blot er ét tilbud blandt mange, siger radiochef Gustav Lützhøft fra DR.

Derfor spiller en lang række radiostationer, blandt andet DR’s radiokanaler, udelukkende dansk musik på spil dansk-dagen. 

 
Fotograf: Rikke Lund

Oversigt

    Oversigt