I det fynske folks tjeneste

Hul i kassen i Kerteminde

01:37

1 af 2

I Kerteminde har de mange Lindø-fyringer efterladt et solidt hul i kassen - og en ny aftale fra Christiansborg har netop gjort hullet dybere.

Baggrunden er, at kommunerne i princippet skal have penge fra staten til at dække udgifterne til arbejdsløse på dagpenge, men i 2011 brugte Kerteminde 12 millioner kroner mere på området, end de fik fra staten - og med den nye aftale voksede det underskud til 16 millioner kroner.

Med lukningen af Lindøværftet voksede antalllet af ledige i Kerteminde Kommune. Det samme gør kommunens udgifter til de dagpengeberettigede, og de stigende udgifter risikerer at gå udover alting i kommunen.

- Det er hele paletten, der bliver bragt i spil for at finde penge til et hul, vi ikke selv har haft ansvaret for at have skabt, siger medlem af økonomiudvalget i Kerteminde, Torben Andersen(SF).

Kommunen har allerede i flere omgange klaget sin nød til Christiansborg. Men da et bredt flertal sidst i april lavede en efterregulering af udligninsordningen for området var der ikke gode nyheder for kerteminde. Efterreguleringen skulle medføre en mere retfærdig udligning af økonomien mellem kommunerne. Men ifølge beregninger fra 3F, bliver resultatet, at kerteminde i stedet for at mangle 12 millioner nu mangler 16 millioner.

- På dagpengeområdet siger man, at der skal være et incitament for kommunerne til at have en lav ledighed. Så når Lindøværftet er lukket, så er det per definition byrådet skyld. Det synes jeg er svært at få øje på, men straffen den får borgerne i Kerteminde, lyder det fra Torben Andersen.

Men Kertinde får opbakning fra et fynske folketingsmedlem.

- Vi må have en pulje liggende. Det er ikke rimeligt at en kommune kan blive revet ned økonomisk, når så stor en virksomhed som Lindøværftet lukker. Det kan ikke være rigtigt, siger medlem af folketinget Jan Johansen(S).

Ved du noget? Så send os et tip