I det fynske folks tjeneste

Hundredvis af børn venter på behandling

To måneder lyder behandlingsgarantien på. Alligevel må mange børn over hele landet vente længere tid på at få en psykiatrisk behandling.

I Odense er ventetiden på børnepsykiatrisk behandling eksploderet fra 16 uger i slutningen af 2009 til 42 uger 1. juni i år.

Selv om lange ventelister til de børnepsykiatriske afdelinger har været en glohed kartoffel i årevis og trods en behandlingsgaranti på to måneder, venter hundredvis af børn stadig måned efter måned på psykiatrisk behandling.

I Odense er ventetiden eksploderet fra 16 uger i slutningen af 2009 til 42 uger 1. juni i år. 130 børn venter lige nu mere end to måneder på behandling. Situationen gælder hele landet. I Midtjylland venter børn i op til 79 uger.

Det skriver Fyens Stiftstidende.

Thorstein Theilgaard, generalsekretær i pårørendeforeningen Bedre Psykiatri, er rystet.

- Det er øjeblikkets største sundhedspolitiske skandale, siger han til avisen.

Jan Jørgensen, ledende overlæge i Odense, har arbejdet med børnepsykiatri siden 1986. Han fortæller, at tilstandene i dag er de samme som dengang.

- Børnene bliver følelsesmæssigt belastet, familierne går i uvished, og flere står uden et skoletilbud, fordi kommunen venter på, at vi får stillet en diagnose, siger han.

Peter Henriksen, direktør for de syddanske psykiatrisygehuse, er ikke stolt af tallene. Han mener dog, at det er muligt at nedbringe ventelisterne.

- Men antallet af børn, som henvises til behandling, er steget med 15-20 procent i løbet af de seneste år. Den udvikling skal vi indstille os på, og det tager tid, siger Peter Henriksen til Fyens Stiftstidende.