Husdyravlere søger mod Baltikum

Fynske svine- og kvægavlere er trætte af høje omkostninger, skrappe miljøkrav og utilfredse naboer. De søger mod Baltikum.

-


Jesper Bang vil drive kvægfarm i Litauen

Fynske svine- og kvægavlere er trætte af høje omkostninger, skrappe miljøkrav og utilfredse naboer. De søger mod Baltikum.

Jesper Bang fra Håre ved Gelsted er en af de mange fynboer, der nu forsøger lykken østpå. Sammen med en gruppe andre fynske landmænd investerede han i foråret i en 1300 hektar stor kvægfarm i Litauen.

- Jeg forventer, at vi får en god bedrift derovre med ordnede forhold, siger Jesper Bang.

Den fynske kvægavler er langt fra den eneste der har set muligheder i at drive en bedrift i Baltikum.

Derfor vil de store fynske gårdes organisation - Patriotisk Selskab - i oktober lave kurser for landmænd, der vil etablere sig i Estland, Letland eller Litauen.

- Det er mest dynamiske landmænd og det er nok primært svineproducenter, der viser interesse for Baltikum. Det er nemlig dem der er mest klemt i Danmark rent miljømæssigt, siger Jens Kring, der er chefkonsulent i Patriotisk Selskab.

For landmændene er der flere grunde til at søge østpå. Både jord og arbejdskraft er billigere og samtidig er der et langt større marked.

På kurserne vil landmændene blandt andet lære de indviklede regler og love i de baltiske lande at kende. Og så får landmændene samtidig en moralsk opsang.

- Det kræver, at man vil tage derover og være med i virksomheden, for det er vigtigt at man ikke bare køber en virksomhed og tror den passer sig selv, siger Jens Kring.

Omkring 100 danske landmænd har allerede investeret østpå.

Oversigt

    Oversigt