Husejer på Nordfyn i forureningsklemme

For tre år siden blev Carsten Olsens ejendom i Hasmark registreret som forurenet - men forureningen er ikke alvorlig nok til at det offentlige vil betale for oprydningen. Nu er huset usælgeligt, fordi kreditforeningerne ikke vil låne penge til købere fordi det er med i registret.

Det offentlige vil ikke hjælpe - og købere kan ikke låne penge fordi grunden er forurenet

For tre år siden blev Carsten Olsens ejendom i Hasmark registreret som forurenet - men forureningen er ikke alvorlig nok til at det offentlige vil betale for oprydningen. Nu er huset usælgeligt, fordi kreditforeningerne ikke vil låne penge til købere når ejendommen er med i registret.


Carsten Olsen købte det tidligere el-værk i Hasmark for 19 år siden - og det er han siden kommet bittert til at fortryde. I tre år har huset været umuligt at sælge trods mange interesserede købere. Hver gang er handlen strandet på modvilje fra kreditforeningerne. De vil nemlig ikke låne penge ud til huset, fordi grunden er registreret som forurenet.


- Jeg har mest lyst til at bombe huset væk, siger Carsten Olsen i dag. Han hænger på regningen for oprensning af grunden, og det kan nemt koste flere hundrede tusinde kroner. Og han skal ikke regne med hjælp fra staten eller Fyns Amt. Forureningen fra de gamle tanke i jorden, der stammer fra den benzintank, der engang lå på stedet, er ikke til fare for grundvandet. Og så hjælper det offentlige ikke til.


-Vi har ikke midler til at klare oprydningen på alle forurenede grunde - det er helt umuligt, siger formanden for teknik- og miljøudvalget i Fyns Amt, Poul Weber.


Han henstiller til en mere nuanceret kreditvurdering fra kreditforeningernes side. Når forureningen ikke er alvorlig, skal det være muligt at belåne. Men henstillingen møder ikke velvilje i Nykredit.


-Vi er meget forsigtige når det handler om forurenede grunde, vi tænker os om mere end en gang, siger kundechef for Nykredit på Fyn, Michael Jacobsen.


 


 

Oversigt

    Oversigt