Udenlandsk arbejdskraft: Husk ægtefællen også skal i arbejde

Ifølge tal fra Syddansk Vækstforum kommer otte ud af ti medfølgende partnere i beskæftigelse. En af dem er franske Audrey I., som designer sølvsmykker.

Lejligheden ligger i Nørregade. Men med Audreys udtale kan man forveksle det med Nedergade.

Hun har været i Danmark i otte måneder og fulgte med, da hendes mand fik job på SDU.

Det kniber stadig med de særlige danske vokaler.

- At flytte til Danmark var en vidunderlig mulighed for at starte, hvad jeg virkelig gerne vil med mit liv, nemlig at arbejde med smykkedesign, fortæller hun.

quote At flytte til Danmark var en vidunderlig mulighed for at starte, hvad jeg virkelig gerne vil med mit liv

Audrey I., smykkedesigner

Oppe under de skrå vægge finder hun tænger og sølvtråd frem.

Mens hendes mand arbejder på SDU som forsker i økonomi, har den 33-årige franskmand selv startet en webbutik med smykker af eget design. Nu håber hun at få opfyldt sin drøm, og at det bliver en god forretning.

TV 2/Fyn undersøger: Udenlandsk arbejdskraft

Tager springet i Danmark

- Jeg er en meget kreativ person, og det her er en gammel drøm, som jeg håber at få opfyldt, siger hun.

Flere og flere medfølgende partnere kommer i beskæftigelse i Syddanmark. De seneste tre år er ca. 80 procent af de danskere og internationale, der følger med deres partner til landsdelen, kommet i beskæftigelse.

Til sammenligning er landsgennemsnittet for internationale beskæftigede 41 procent. Og netop det at familien trives, er afgørende for om familien bliver på den lange bane.

Bidrager til væksten

Gennem projektet Work-life-stay Southern Denmark og Destination Talents har man målrettet sat ind på at tiltrække, modtage og fastholde arbejdskraft i Region Syddanmark.

- Tilflytterne bidrager endnu mere til væksten, når de medfølgende partnere også kommer i job, hvis det er deres ønske. Desuden fastholder virksomhederne medarbejderne længere, når partneren trives, lyder det fra Camilla Høholt Madsen, direktør hos work-live-stay.

Audrey I. vil gerne blive i Danmark og etablere sig som smykkedesigner Foto: Flemming Ellegaard
Audrey I. vil gerne blive i Danmark og etablere sig som smykkedesigner Foto: Flemming Ellegaard

Elsker farverne

Audrey I. og hendes mand vil gerne blive i Odense. Men det kræver, at hendes mands kontrakt bliver forlænget udover de to år, den gælder. Og at salget i webshoppen kommer op at køre.

Parret, der har boet her i ni måneder, har endnu ingen tætte danske venner, og kender mest til sin mands kolleger fra SDU, hvoraf halvdelen også er tilflyttere. 

- Der er fyldt med blomster i Odense, og jeg elsker farverne på de små og store huse. De mange grønne områder har virkelig forbløffet mig. Du går bare 500 meter og finder dem langs åen og i parkerne. Det elsker jeg, siger hun. 

Oversigt

    Oversigt