I det fynske folks tjeneste

Husker du Wassim? Fodbolden blev hans vej ind i Danmark

38-årige Wassim El Banna er en succes-historie fra Vollsmose - han var drengen, der takket være fodbolden holdt sig ude af ballade og kriminalitet.

00:24

Wassim El Bannas fodboldkarriere begyndte et usandsynligt sted - på Vollsmoses gader i slutningen af 1980'erne. Et sted, den også meget vel kunne være sluttet igen, hvis ikke den palæstinensiske dreng med det store boldtalent var blevet sluset ind i en dansk fodboldklub.

I dag er Wassim El Banna 38 år gammel og kan se tilbage på en lang fodboldkarriere, hvor han nåede at markere sig og spille i Superligaen for både OB, Vejle og Aarhus Fremad. Noget, der måske ikke var sket, hvis han ikke i en ung alder var blevet del af et hold og en del af den danske forenings- og klubkultur.

Fodbolden har klart betydet alt for mig.

Wassim El Banna, tidligere Superliga-spiller

- Fodbolden har klart betydet alt for mig. Vi kom hertil i 1985, jeg var fem år gammel og voksede op i Vollsmose, hvor jeg spillede på gaden og mellem bilerne. Så fodbolden har betydet alt på den måde, at jeg hurtigt fik nogle kammerater og noget at gå op i, siger Wassim El Banna til TV2 Fyn.

Binder børn sammen

For takket være tre-fire ugentlige træninger, utallige kampe og stævner holdt Wassim El Banna sig ude af den slags ballade, han ellers sagtens kunne være havnet i. Noget, et nyt projekt på Langeland, hvor støttekroner betaler børns kontingenter til de forskellige idrætsklubber, også arbejder for, at andre flygtninge- og indvandrerbørn kan gøre.

Læs også Fodbold skal integrere flygtningebørn

- Fodbold binder børn sammen. Det giver kammeratskab og sammenhold. Man lærer en masse af bare at dyrke noget sport sammen. Det får børnene væk fra gaderne, og man har noget at gå op i og snakke med sine kammerater om. Det behøver ikke være fodbold, alle slags sport kan holde væk fra ballade, siger Wassim El Banna.

Hattrick og sorte penge

Selv begyndte han i klubben B1909, men skiftede i 1989 til OB, hvor han fik debut som Superliga-spiller otte år senere - bare 18 år gammel. Han slog sit navn fast med et hattrick i en vigtig nedrykningskamp mod Ikast FS i 1998, men allerede året efter valgte OB at leje ham ud til Aarhus Fremad. Angiveligt, fordi man vurderede, at den unge, seværdige, men også ustabile angriber ikke ville udvikle sig yderligere.

Siden skiftede han en del mellem andre danske klubber i både ligaen og 1. og 2. division, spillede et år i udlandet for Ajman Club og sluttede karrieren i FC Svendborg. I 2005 skabte han overskrifter hos flere medier, da han beskyldte sin tidligere klub, Dalum IF, for at betale ham med sorte penge. 

I dag lever Wassim El Banna en mere anonym tilværelse med sin familie i Odense.

02:47 Luk video