I det fynske folks tjeneste

Hval er på vildspor i Danmark

Der gættes på, at hvalen nu er på vej mod Svendborg.

Forvildet finhval er måske på vej til Svendborg. Det er en gåde, hvad den bestiller der, men den har sikkert stress.

- Jeg regner med Svendborg, siger Thyge Jensen om, hvornår en finhval på vildfart i danske farvande vil blive set næste gang.

Han følger sammen med hvalforskere og -entusiaster minutiøst hvalers færd i danske farvande på hjemmesiden hvaler.dk og har erfaring fra flere års observationer af finhvaler og andre hvalers sjældne besøg.

Finhvalen blev spottet første gang søndag i Båring Vig på den fynske nordkyst mellem Middelfart og Bogense. Siden har flere lystfiskere og sejlere set den på en rute ned til Kolding Fjord, tilbage et stykke igen i Lillebælt og igen sydpå ved Grydeløb og Hansebugt fem kilometer sydøst for Fåborg. Det var onsdag.

Andre år har finhvaler som regel fulgt den jyske østkyst med afstikker ind i fjordene. Og det er ikke en afstikker fra finhvalernes normale habitatsområder i mere åbent vand, som er til eget bedste for det store pattedyr, der lever af sild, brislinger og andre småfisk.

- Det er en lidt anderledes adfærd, vi ser hos dén her finhval, der går til Fyn. Men de plejer at forsvinde for os. Og et stykke tid efter får vi meldinger fra Polen eller Tyskland om, at de er fundet som nogle magre pinde, siger Thyge Jensen, som er pensioneret museumspædagog ved Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg.

Bortset fra at kunne tegne et mønster for finhvalernes færd har ingen nogen rigtig forklaring på, hvorfor de drager ned i de indre, danske farvande. Eller hvad der får dem til at følge nogenlunde samme rute.

- Vi tror, at de er stressede. Men der er ikke eksperter og amatører i den her sag. Vi er alle amatører, siger Thyge Jensen.

Se hvaler.dk her

Ved du noget? Så send os et tip

Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.