Hver 4. præst vil gemme afviste asylsøgere

Afviste irakiske asylsøgere kan finde husly hos hver fjerde præst. Det viser Berlingskes rundspørge blandt 257 præster. Fynsk biskop kræver sanktioner, hvis præsterne bryder loven.

Fængsel i to år

Mange præster vil ligesom sognepræst Per Ramsdal fra Brorsons Kirke i København åbne døren, hvis en afvist irakisk asylsøger banker på. Mere end hver fjerde - 71 af 257 præster - vil gøre det, skønt forseelsen kan give bøde eller fængsel i op til to år.

Det viser en rundspørge, som Berlingske Research har foretaget.

- Når der kommer et menneske til mig i nød, så kan jeg ikke andet end hjælpe. Er et menneske i nød, så er et menneske vigtigere end alt andet, siger sognepræst Rie Schwartzbach fra Nordrup og Farendløse ved Ringsted.

Hver anden præst støtter Per Ramsdal, som politiet efterforsker for at hjælpe med at skjule irakiske asylsøgere. Det kræver sanktioner, hvis de bryder loven, siger Fyns biskop, Kresten Drejergaard.

- Man skal ikke gøre sig til lovbryder, så længe samfundets systemer fungerer ordentligt. Men selv om de siger det, er det ikke sikkert, de gør det. Det er først et problem, når en præst overtræder loven, siger biskoppen.

Venstres politiske ordfører, Peter Christensen, beskylder præsterne for at gøre folkekirken til en politiske kampplads.

- Det er en uheldig udvikling for folkekirken, for det underminerer dens eksistensberettigelse, siger Peter Christensen.

Oversigt

    Oversigt