Mohamad frygter hjemsendelse: - Hvis jeg kigger på mine danske klassekammerater, er jeg ligesom dem

20-årige Mohamad Abd Almonam fra Odense er én af de flygtninge, som risikerer at blive sendt tilbage til Syrien på grund af af lovændringerne på flygtningeområdet.

20-årige Mohamad Abd Almonam flygtede til Danmark fra Syrien for tre år siden. Nu læser han på VUC i Odense, hvor han bliver student til sommer. 

- Hvis jeg kigger på mine danske klassekammerater, er jeg ligesom dem. Jeg taler, skriver og drømmer på dansk.

Men nu risikerer han at blive sendt tilbage til Syrien, hvis krigen stopper på grund af paradigmeskiftet i udlændingepolitikken. 

- Man lever under permanent stress. Man risikerer at få inddraget sin opholdstilladelse til enhver tid. Det kan blive i morgen, i dag eller om en time. Det ved man ikke endnu, fortæller Mohamad Abd Almonam til TV 2/Fyn.

Mohamad Abd Almonam i sin klasse på VUC i Odense.
Mohamad Abd Almonam i sin klasse på VUC i Odense.
Foto: Sara Fuglsig

Sendes ud af landet, når der er fred

I februar vedtog et flertal i Folketinget en lov om et paradigmeskifte i udlændingepolitikken, hvor målet er, at flygtninge skal sendes ud af Danmark, når der er fredeligt nok i hjemlandet. 

quote Jeg har ikke brug for at ligge hjemme på sofaen, fordi jeg er traumatiseret. Jeg er velfungerende.

Mohamad Abd Almonam, flygtning fra Syrien

En lov, som blandt andre Enhedslisten, Radikale Venstre og humanitære organisationer har kritiseret. Paradigmeskiftet blev torsdag aften debatteret af Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen og Enhedslistens Victoria Velasquez i TV 2/Fyns 19.30-udsendelse. Se hele debatten i bunden af denne artikel. 

Hvad betyder paradigmeskiftet i udlændingepolitikken?

Men loven betyder også, at Mohamad Abd Almonam ikke aner, om han har en fremtid på Fyn.

- Det er fuldstændigt trist, at ens opholdstilladelse bliver inddraget, efter man har bygget en tilværelse op her i landet. Alle de integrationsprojekter, som man har deltaget i, har ingen betydning længere, siger Mohamad Abd Almonam og fortsætter:

- Det er uanset, om du er student, læser på universitetet eller arbejder 37 timer om ugen, så bliver din opholdstilladelse inddraget. Men sådan er lovgivningen - og det må man rette sig ind efter. 

Se indslag med Mohamad Abd Almonam fra Odense:

 
Fotograf: Flemming Ellegaard

- Jeg er velfungerende

Paradigmeskiftet dækker over en stribe lovændringer, der skal forhindre, at ni ud af ti flygtninge ender med at blive i Danmark.

Mohamad Abd Almonam forstår udmærket bevæggrundene for paradigmeskiftet, men han mener, at flygtninge, der kæmper for at blive integreret, bør få en chance for at etablere sig i Danmark.

- Den gamle ordning var da glimrende. Når myndighederne skal vurdere om ens opholdstilladelse skal inddrages, så kigger de på integration. Hvis man er velintegreret, får man ikke inddraget sin opholdstilladelse. 

- Og hvis man er velintegreret, ligger man ikke samfundet til last, lyder det fra Mohamad Abd Almonam.

Men kan du ikke forstå, at man er nødt til at sende flygtninge hjem, så vi har plads og råd til at modtage nye, hvis der kommer krig et andet sted i verden?

- Jeg står ikke med hatten i hånden. Jeg har ikke brug for at ligge hjemme på sofaen, fordi jeg er traumatiseret. Jeg er velfungerende. Jeg er ikke ligesom de flygtninge, der ikke arbejder og ikke lærer dansk - og som ikke bidrager.

- Jeg har brug for beskyttelse fra mit hjemland, men jeg fungerer ikke som flygtning her i Danmark.

Drømmen om Danmark

Når studenterhuen er i hus, er Mohamad Abd Almonam klar til mere skole - også selvom fremtiden er usikker.

- Jeg vil gerne læse videre. Det kan være, at jeg bliver journalist. Det kan være, at jeg bliver jurist. 

Men din drøm er at blive i Danmark?

- Selvfølgelig - til enhver tid.

DF'er om Mohamad: - Allerhelst havde vi i DF set, at han slet ikke kom ind

Torsdag aften debatterede Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti og Victoria Velasquez fra Enhedslisten paradigmeskiftet i TV 2/Fyns 19.30-udsendelse.

Til trods for Mohamad Abd Almonams indsats for at kunne bidrage positivt til Danmark, mener DF's folketingskandidat ikke, at han skal have lov at blive. 

- Den rigtige vej er jo selvfølgelig, at han så hurtigt som muligt kommer hjem. Allerhelst havde vi i Dansk Folkeparti set, at han slet ikke kom ind, men blev placeret i en flygtningelejr i nærheden (af Syrien red.) efter dansk standard, siger han. 

Han forstår dog godt, hvorfor Mohamad Abd Almonam gerne vil blive i Danmark, men mener hans kræfter skal bruges et andet sted.

- Jeg har jo mødt ham, og han er en flink fyr. Jeg kan godt forstå, han gerne vil til Danmark, for det er jo et dejligt land, men i bund og grund så skal han hjem igen og være med til at bygge Syrien op, når der bliver fred. 

Enhedslistens folketingskandidat mener derimod, at Mohamad Abd Almonam har gjort nok til at kunne få lov til at blive, og at ville være en gevinst for Danmark. 

- Mohamad kommer til at have sine formende år her i Danmark, så derfor synes selvfølgelig, at han skal have lov til at blive. Han kan jo slet ikke vente med at gøre sin uddannelse færdig og være med til at bidrage til det danske samfund, siger Victoria Velasquez. 

Se indslaget om Mohamad og hele debatten mellem Alex Ahrendtsen og Victoria Velasquez her

 

 

Oversigt

    Oversigt