Hvor vigtig er en imam egentlig?

En imam rådgiver i personlige og religiøse spørgsmål. Vi har undersøgt, hvad en imam faktisk betyder for danske muslimer.

Vi har sat de to unge studerende Nibras Aziz og Hibba Yousef Kilane i stævne, for at finde ud af, hvad en imam betyder for dem i hverdagen som danske muslimer.

- De har jo ikke en afgørende rolle for mig. Jeg kan søge til råds, men jeg skal også forholde mig kritisk til det, de siger.

Sådan siger Hibba Yousef Kilane fra Odense om imamers rolle i hendes liv. Nibras Aziz fortæller, at hun ofte bruger familie og bekendte, når hun har brug for personlige råd - frem for at gå til imam.

Helle Lykke, som er lektor i mellemøststudier på Syddansk Universitet fortæller, at for de fleste muslimer i Danmark betyder imamen ikke særlig meget i hverdagen.

- Der vil være nogen, der tillægger imamernes ord stor vægt, og så vil der være en masse mennesker, som lytter og går hjem igen og lever deres liv videre, uden det har den store betydning.

En imam skal kende det danske samfund

De to studerende, vi har snakket med i dag, har ikke selv søgt råd hos en imam. De er enige i, at hvis de skulle søge råd hos en imam, ville de ikke tale med hvilken som helst imam. Det skal nemlig være en, som selv er en del af det danske samfund. For hvis imamen ikke selv har gang i det danske liv, og måske endda også er på offentlig forsørgelse, så mener de unge kvinder, at personen måske ikke er en kompetent rådgiver.

- En imam som lever hele sit liv i en moske, vil ikke kunne rådgive mig om problemer som for eksempel med en mand, eller om vold, som vi hører om i forbindelse med dokumentaren. Hvis han ikke selv har noget erfaring eller ved, hvordan det danske retssystem fungerer, så kan han ikke rigtig rådgive om det, siger Hibba Yousef Kilane til TV 2/Fyn.

 

Oversigt

    Oversigt