100 år efter Johannes Larsen tog på togt: Kunstnere sejler fortsat med Rylen

Kunstnere fortsætter sommertogter til de danske småøer i Rylen. Det sker 100 år efter Johannes Larsen selv tog på togt til for at opdage naturen på øerne.

Den mere end 100 år gamle båd Rylen stævnede fredag ud fra Kerteminde med kurs mod øen Romsø i Storebælt - cirka 10 kilometer nordøst for Kerteminde. 

Ruten er den samme, som Rylen tog tilbage i 1921, hvor den fynske kunstner Johannes Larsen tog på ekspedition med en anden kunstner Achton Friis. 

Formålet var at beskrive de danske øers natur - præcis som dagens ekspedition skal gøre det.

- Johannes Larsen var meget optaget af at tælle, hvad der var af fugle. Så man har nøje beskrevet, hvad der er. Og dagens tur er for at prøve at sammenligne, hvad der er af fugle 100 år efter. Hvad er kommet til, og hvad er faldet fra, siger Jens Bohr, kunstner og skipper på Rylen. 

Med på dagens togt til Romsø var Jens Frimer fra Thy. Han er - ligesom Johannes Larsen var det - interesseret i fugle og at tegne dem. 

- Man bliver lidt ydmyg over at træde i deres fodspor med 100 års forsinkelse, og stige i land på det, der var pionerarbejde. At beskrive Danmark på den måde, hvor man ikke sad inde ved et skrivebord, men faktisk tog ud og så, hvad der skete på de små øer, siger Jens Frimer. 

Rylen

Uvidenskabelig ekspedition

Der går ikke længe fra han er kommet i land til han står på stranden med kikkerten foran øjnene. Indenfor kort tid så han både marsvin og toppede skalleslugere, der hører til andefamilien. 

Og kort tid efter har Jens Frimer fundet malebog og blyant frem, så de to toppede skalleslugere kan foreviges. 

Også skipper Jens Bohr står og maler, hvad han ser. Han er nemlig også kunstner.

Dagens ekspedition til Romsø er dog langt fra videnskabelig. Det er Østfyns museer, der har sendt Rylen og kunstnerne på togt. De skal ikke tælle fuglene så nøje. Mere bare tegne dem. 

- Jeg har tegnet fugle i mange år. Man tror, man ved, hvordan de fugle ser ud. Ved at være derude og iagttage, og prøve at øve sig i at se tingene som om, det var første gang. Det bliver ved med at være nyt på en eller anden måde, siger Jens Frimer.

Efter noget tid gør han status over besøget på Romsø.

- Det er jo fuldstændig tidløst. Da stenaldermanden gik rundt, så det også sådan her ud, fortæller Jens Frimer.

Se hele reportagen fra Romsø.
Fotograf: Fotograf: Redigering:

Oversigt

    Oversigt