Hyggepløjning med veteraner: - Lugt af diesel og mandesved

Veterantraktorer og deres ejermænd var lørdag samlet til hyggepløjning i Hillerslev på Sydfyn. Deltagere og tilskuere nød lugten af muldjord blandet med lugt af diesel og mandesved.

Det var Bøjden Ferguson Klub, der havde inviteret til en god gang hyggepløjning på en solrig efterårsdag.

- Når man kører med sådan en gammel traktor, så kan man lugte den muld, du pløjer op, og det lugter lidt af diesel og mandesved, fortæller formand for Bøjden Ferguson Klub, Ulrik Schultz.

Traktor-ejerne samles for at holde den gamle teknik i live og dyrke deres fælles interesse for veteranerne.

- Vi gør det for at lege lidt med de gamle traktorer for at opretholde det gamle håndværk, fortæller Ulrik Schultz.

I alt 17 traktorer var med. De mange Ferguson-traktorer og et par enkelte andre veteranmærker trak den ene snorlige plovfure efter den anden hen over den nyhøstede mark.

- Det er traktorer fra en epoke, der er ved at være slut. I dag kører landmænd med store moderne traktorer med gps-styring, fortæller Ulrik Schultz.

Traktorerne gjorde for alvor deres indtog i det danske landbrug efter anden verdenskrig. De første ti Ferguson-traktorer kom til Danmark i 1947, og i årene 1947 til 1960 blev der solgt 100.000 traktorer i Danmark.

- Traktorerne har gjort et hele meget nemmere. I 50´erne, da traktorerne begyndte af overtage fra hestene, var det en kæmpe hjælp. Landbrugene blev større og større, og det er også den udvikling, som vi ser fortsætte i dag, fortæller Ulrik Schultz.

Ulrik Schultz havde taget familiens gamle Fordson Super Major-traktor med til stævnet.

- Den har fulgt vores familie hele livet. Det var en, som min far købte fra ny, som jeg har kørt på som knægt. Den har jeg nu arvet, og jeg bruger den til arrangementer som i dag, fortæller Ulrik Schultz.

- Vi gør det for at lege lidt med de gamle traktorer, for at opretholde det gamle håndværk, fortæller formand for Bøjden Ferguson Klub, Ulrik Schultz.

Oversigt

    Oversigt