Iben risikerer regning på flere tusinder kroner for sluse: - Det er en ommer

Iben Høj fra Kerteminde er en af de beboere, der nu protesterer mod planerne om en sluse til 43 millioner kroner. Hun er ikke imod slusen - men hun er modstander af, at beboerne skal være med til at betale næsten halvdelen.

Siden Kerteminde blev oversvømmet tilbage i 2006, har man arbejdet på at få etableret en sluse, som kan skærme byen for Storebælts enorme vandmængder, når storme vælter ind over byen og Fyn.

Onsdag aften er der stiftende generalforsamling i Kerteminde Sluselaug, der består af beboere og virksomheder. Men mens anlæggelsen af sluseprojektet kommer tættere på, så melder flere modstandere sig på banen. 

Og en af dem er Iben Høj, som TV 2/FYN mødte i dag. 

Hun er modstander af finansieringen af - og ansvaret for - den nye sluse. 

- Vi vil slet ikke være dem, der står for ansvaret for at være bygherre i en anlægssag til mindst 43 millioner kroner. Det er et alt, alt for stort ansvar at lægge over på civile borgere, siger Iben Høj, der mener, at det bør være kommunen, der har ansvaret. 

Omkring 1.300 husejere i Kerteminde er tvunget med i sluselauget.

Kerteminde Kommune har besluttet, at beboere og virksomheder skal betale efter en såkaldt partsmodel, hvor man betaler alt efter ejendommens størrelse, hvad den bruges til, og hvor truet den er i tilfælde af oversvømmelse.

Det betyder, at to tredjedele af husejerne kommer til at betale under 20.000 kroner, mens de øvrige kan få en regning fra 20.000 op til 70.000 kroner

Er det ikke fair nok, at det er jer, der skal stå for regningen, når I har valgt at bo ud til vandet?

- Nu er det ikke kun folk, der bor ud til vandet. Det er folk, hvis huse er lavtliggende - og hele Kerteminde by er lavtliggende. Det vil sige, at der er rigtig meget i Kerteminde by, der bliver ramt. Det er ikke et afgrænset boligområde, vi taler om. Det er en by, fortæller Iben Høj. 

Slusen har været undervejs siden stormfloden i november 2006, hvor skaderne i Kerteminde løb op i omkring 55 millioner kroner. 

Sådan her så det ud dagen efter stormfloden i Kerteminde i november 2006.
Sådan her så det ud dagen efter stormfloden i Kerteminde i november 2006.

I april sidste år vedtog byrådet i Kerteminde, at byen skal have en sluse. Og regningen skal så deles mellem kommunen, Realdania, forsyningsselskaber og private. 

- Det endelige beløb kender vi ikke. Det er bare en gisning, det kan blive langt dyrere at anlægge slusen. Drift og vedligehold aner man jo ingenting om. Hvad nu hvis der bliver problemer med den her løsning, som faktisk er en forsøgsløsning, spørger Iben Høj. 

- Det er en ommer, lyder det i kor fra Iben Høj og flere andre beboere i området.

Kritikken preller af på politikeren Jesper Hempler, der mener det er fair nok, at beboerne skal betale.

Slusen er inspireret af en model i Venedig. Det var en lokal ildsjæl, der under en ferie i Venedig så, hvordan man byggede sluser der. Han vendte hjem til Fyn med tanken om: "Kan de gøre det i Venedig, så kan vi saftsuseme også i Kerteminde."

Her skal slusen anlægges
Her skal slusen anlægges
Foto: Grafik TV 2/FYN
Jens Friis er også utilfreds med finansieringen og ansvaret.

Oversigt

    Oversigt