I det fynske folks tjeneste

Ikke plads til forfulgte forfattere

Odense Kommune kommer ikke til at give husly til forfulgte forfattere. Der er nemlig ikke sat penge af på budgettet, så Odense kan blive friby.

Forfatteren og debattøren Ayaan Hirsi Ali, har været en af kandidaterne til at få husly i Odense. Men nu ser det alligevel ikke ud til at blive til noget, da der ikke er sat penge af til ordningen på Odense Kommunes budget.

I april erklærede Odense Kommune sammen med Københavns og Frederiksberg Kommuner sig ellers klar til at stille bolig og lommepenge til rådighed for forfulgte forfattere. Men nu trækker politikerne i land. De har ikke fundet den million på budgettet, som det ellers koster.

Odenses Borgmester Jan Boye har også lovet at tage imod de forfulgte forfattere, men nu ønsker han hjælp fra landpolitikerne.

- Vi skal løfte hele udgiften selv, og det er svært at få det prioriteret i de meget stramme budgetter. Jeg vil derfor opfordre til, at de centrale myndigheder kommer på banen med hjælp til finansieringen, hvis det her skal blive en succes, siger Jan Boye til Ritzau.

Alex Ahrendtsen, viceborgmester for Dansk Folkeparti i Odense, anklager borgmester Jan Boye for at løbe fra aftalen om fribyordningen.

- Jeg er meget skuffet og dybt forundret. Sidste år afsatte vi en million kroner på budgettet til litteraturen, hvoraf den halve million skulle bruges til fribyordningen. Et notat fra Borgmesterforvlatningen havde tidligere beregnet omkostningerne til ca. en halv million. Derfor nytter det ikke, at Jan Boye svigter den gentleman agreement, vi havde, siger Alex Ahrendtsen.