Iltsvind giver langvarige skader

I et område på størrelse med Fyn forsvandt 90 procent af bunddyrene i 2002. Gentagne iltsvind gør det svært for bunddyr at vende tilbage, viser ny rapport. Værst ser det ud i det sydlige Lillebælt.

-

I et område på størrelse med Fyn forsvandt 90 procent af bunddyrene i 2002. Gentagne iltsvind gør det svært for bunddyr at vende tilbage, viser ny rapport.

Det tager meget længere tid end ventet, før bunddyrene er tilbage ved fuld styrke i områder, som rammes af iltsvind. Desuden har de svært ved at vende tilbage til områder, hvor iltsvindet i en periode helt har udryddet livet på bunden. Det viser en ny rapport fra Danmarks Miljøundersøgelser (DMU), som har undersøgt effekten på bunddyr af det hidtil voldsomste iltsvind i 2002.

I nogle lukkede områder som det sydlige Lillebælt har biodiversiteten sværere ved at blive genoprettet, og disse områder må betragtes som mere sårbare over for skader af iltsvind.

 - I det værst ramte 3400 kvadratkilometer store område gik normaliseringen betydeligt langsommere end normalt efter iltsvind. Et år efter iltsvindet var antallet af dyr stadig 30-40 pct. lavere end i de områder, som ikke var blevet ramt. Biomassen af dyr var stadig kun omkring 10 pct. af det oprindelige niveau, siger seniorforsker Jørgen Hansen, der er en af forskerne bag den nye rapport, til Ritzau.

Resultaterne afslører, at bunddyrene blev voldsomt påvirkede af iltsvindet i 2002 på et areal på størrelse med Fyn. Her forsvandt 90 pct. af den samlede mængde dyr målt i vægt. Samlet blev ca. 200.000 ton bunddyr slået ihjel ved det alvorligste iltsvind i årtier. Gentagne iltsvind forværrer situationen.
/ritzau/

Oversigt

    Oversigt