Indbrudsbølge på Fyn

I Søhus ved Odense er familien Sass-Petersen tre gange blevet kaldt hjem fra arbejde til et hus, der er endevendt af tyve.

Bortset fra Middelfart har samtlige fynske komuner oplevet stigning i antallet af indbrud.
Bortset fra Middelfart har samtlige fynske komuner oplevet stigning i antallet af indbrud.

- Jeg tænkte jo bare åh nej, ikke igen, for vi har desværre prøvet det nogle gange, fortæller Mariane Sass-Petersen om det seneste indbrud i hendes hjem i Søhus.

- Det var vores nabo, der ringede og sagde, at han havde hørt vores alarm, og at vi sikkert havde haft indbrud.

Sass-Petersens oplevelse er blevet hverdag for mange familier. Igenem efteråret har antallet af indbrud nået et alarmerende omfang, og det er ikke kun de større byer der rammes.

Bortset fra Middelfart, der indtil i dag har haft en mindre nedgang i antallet af indbrud, er der tale om stigninger på helt op til 400 procent på Ærø.

Mobile tyve

- Vi tror, det er mobile tyve, der rykker fra by til by. Normalt har vi kendt indbrudstyvene for, at deres aktionsradius er ret begrænset. De laver deres inbrud indenfor få kilometer fra, hvor de bor. Når vi kigger på de gerningssteder, vi har haft, med mindre byer på Fyn, der pludselig har haft op til otte-ni indbrud indenfor en meget kort periode, så har vi ingen mistanke om, at det er de lokale gerningsmænd, der har gjort det. Det er så voldsomt og så mange, at det her er nogen, der kommer udefra, siger politiinspektør Johnny Schou fra Fyns Politi.

Det er en ny slags tyve og en ny fremgangsmåde, der har fundet vej til Fyn.

- Man kan have en formodning om, at vi har besøg fra Østeuropa, Sydøsteuropa, fordi andre politikredse har oplevet situationer magen til den her, og når man har fået hul på det, har det vist sig, at der har været tale om organiserede tyvebander, der kommer fra lande med en ringere levestandard end vores, hvor man er her udelukkende med det formål at berige sig, siger Johnny Schou.

Afmagten sætter sine spor

Afmagten og vreden har sat sine spor hos familien Sass-Petersen i Søhus.

- Jeg synes egentlig, vi prøver på at sikre vores hjem. Jeg synes, vi prøver på at sikre, at det ikke ser interessant ud, og vi ikke flasher nogen ting som kunne være spændende. Vi har alarmer, og vi har hund. Ja, og vi har gode låse på dørene, så det var mest den der afmagt lige i det øjeblik, hvor jeg tænkte, hvad gør vi så, hvad finder vi så på, siger Mariane Sass-Petersen.

Oversigt

    Oversigt