Plejecenter åbner eget ishus: Isvafler skal vække beboernes barndomsminder

Det er velkendt, at både musik og kæledyr kan skabe minder og livsglæde hos ældre eller demente på plejehjem. På Gelsted Plejecenter ved Middelfart tror man, at isvafler kan have samme effekt.

Ishuset på Gelsted Plejecenter har været på vej længe, men torsdag blev det officielt indviet, da den røde snor blev klippet over af beboeren Tove Godfredsen.

- Jeg synes, at det er en god ide, selvom det er lidt sent på sæsonen, men det kunne så ikke blive færdig før, siger hun.

Og kort efter ishuset var indviet, blev der langet vafler med to kugler, guf og flødeboller ud til både beboere, pårørende og personale.

- Den smager udmærket. Det er en god ide, de har fundet på her, siger beboer på Gelsted Plejecenter Aksel Andersen.

- Jeg synes, at det er flot. Førhen fik vi jo ikke is hele tiden, de kostede jo 15 øre, lyder det fra Bent Nielsen.

Is genkalder gode minder

Og mange af beboerne har netop gode minder med ture til ishuse sammen med hele familien tidligere i deres liv.

Inge Nielsen, der er Bent Nielsens søster, tror på, at hendes bror kan bruge ishuset til at genkalde sig gode minder.

- Vi havde jo et ishus nede på hjørnet i Gelsted, og der samledes alle vi unge mennesker hver aften. Men det var næsten kun én gang om ugen, vi havde råd til at købe en is, siger Inge Nielsen.

Det nye ishus ligger midt i plejecenterets egen have
Det nye ishus ligger midt i plejecenterets egen have
Foto: Ken Petersen

Og for Gelsted Plejecenter er det netop meningen, at ishuset skal få beboerne til at minde dem om, hvad de lavede tidligere i deres liv, og hvem de var en gang.

- Når man sidder og har lidt svært ved at huske, kommer man måske i tanke om, at man var familiefar og havde børn. Man får en fornemmelse af, hvem er jeg. Det er rigtig vigtigt at vide for, at man trives og har det godt, siger Margit Hougaard, der er aktivitetsmedarbejder på Gelsted Plejecenter.

Udflugter gav utryghed

Og Tove Godfredsen tror på, at en isvaffel sammen med de andre beboere kan få hukommelsen og minderne på gled.

- Når man ikke husker så godt i nuet, kan man måske huske tilbage, hvad der er sket i ens barndom og ungdom, siger hun.

Tidligere har plejecenteret haft beboerne med på udflugt til et ishus i Middelfart. Men det skabte utryghed hos nogle af beboerne. Derfor er det vigtigt for plejecenteret, at de nu har deres eget ishus midt i plejecenterets egen have.

- Hvis man er utryg i de rammer, man er i, daler ens livskvalitet, og man trives ikke. Vi vil gerne skabe nogle rammer, hvor beboerne trives, hvor vi ikke skal ud af huset, men at aktiviteten er i huset, siger Margit Hougaard.

Blandt beboerne er der også tro på, at ishuset vil øge glæden ved at bo på plejecenteret.

- Jamen det gør, at der bliver mere samling på plejecenteret. Vi er mange her i dag, og et ishus kan hjælpe, når vi laver arrangementer. Så jeg synes, at det er en fantastisk god ide, siger Aksel Andersen. 

Ishuset på Gelsted Plejecenter er ikke åbent for andre end beboerne. Det er til gengæld andre ishuse, og den bedste is mener fynboerne selv, at man får i Kerteminde