Ingen arbejdslegater til fynske billedkunstnere

Eftertragtede arbejdslegater til billedkunstnere fra Statens Kunstfond går stort set kun til københavnere. Ingen fynske billed-kunstnere har modtaget arbejdslegat inden for de sidste fire år.

Når Statens Kunstfond uddeler de eftertragtede tre-årige arbejdslegater til danske billedkunstnere, går langt størstedelen til københavnere.

Ud af de 40 tre-årige arbejdslegater, der er uddelt i årene 2006-2010, er kun tre givet til billed-kunstnere med bopæl i provinsen. Heraf bor to i Aarhus og en enkelt på Djursland.

Seks legater er gået til kunstnere bosat i udlandet, og de øvrige 31 er endt i hovedstadsområdet.

Hvis man kun kigger på de legater, der er givet til kunstnere i Danmark, svarer det til, at 91,2 procent af legaterne uddeles til københavnske kunstnere.

Det viser en opgørelse fra Statens Kunstfond, som kunstneren Uwe Max Jensen har fået aktindsigt i og lagt ud på hjemmesiden denfri.dk.

Ikke frimærket værd

- Jeg har aldrig søgt om legater i Statens Kunstfond. Det er ikke frimærket værd, når man bor på Fyn. Så kan man lige så godt glemme alt om at komme i betragtning, siger den fynske kunstner Steffan Herrik til Information.

- Jeg vil gå så langt som til at sige, at jeg er overrasket over, at der overhovedet er tre fra provinsen, der har fået. Det må være nogle, der har læst på Kunstakademiet i København og så er flyttet siden, siger han.

Netop miljøet omkring det Det Kongelige Danske Kunstakademi i København er centralt, mener han:

- I praksis skal man jo have læst på Kunstakademiet, for for alvor at komme i betragtning, siger Steffan Herrik.

Formand afviser kritikken

Søren Jensen, der der formand for Statens Kunstfonds Billedkunstneriske Indkøbs- og Legatudvalg, afviser kritikken.

- Vi ser ikke på postnumre, når vi uddeler legater. Når vi uddeler de treårige arbejdslegater, ser vi udelukkende på de faglige kvaliteter, siger Søren Jensen.

Søren Jensen er selv billedkunstner og bor på Fyn. Han var rektor for Det Fynske Kunstakademi i perioden 1999-2005, og han har siden 2010 været formand for Kunsthallen Brandts bestyrelse 2010.

- Vi har ikke en forpligtigelse til at sikre en geografisk spredning. Men mange kunstnere søger til København og andre større byer som Berlin og London, hvor de kunstneriske miljøer vokser, siger Søren Jensen.

Oversigt

    Oversigt