Ingen hjælp til langtidssyge

Oppositionen anklager nu regeringen for at løbe fra løftet om at hjælpe syge ledige, der ender i økonomisk ruin. En fynsk kvinde er offer i sagen.

Hvert år står omkring 1.500 syge helt uden indkomst på grund af reglen om, at man højst må modtage sygedagpenge i 52 uger.

Én af dem er Lena Tank fra Odense, som i 2007 fik en blodprop i hjernen, og som siden 1. november har måtte forsørge sig selv og sin søn for 5200 kroner om måneden, som hun får via en privat forsikring. En forsikring, der gør, at hun heller ikke har ret til bistandshjælp.

Det er endnu ikke afgjort, om hun kan vende tilbage sit job, og derfor er hun havnet i "ingen-mands-land", hvor hun hverken kan få økonomisk hjælp eller kan tjene penge via arbejde.
- Jeg har arbejdet hele mit liv. Det stresser mig meget, at de har revet hele forsørgelsesgrundlaget fra mig, siger hun til TV 2/FYN.

Lena Tank var i februar på besøg hos Arbejdsmarkedsudvalget i Folketinget på Christiansborg, hvor hun fremlagde sin sag. Udvalget virkede dengang generelt meget positivt indstillet på at ændre loven, så den blev mere fleksibel og kunne hjælpe langtidssyge som Lena Tank.

Regeringen har nu fremsat et nyt forslag, der skal gøre sygedagpenge-systemet mere fleksibelt, men det forslag lægger ikke op til at hjælpe folk, som er i Lena Tanks situation.
- Jeg synes, det er forfærdeligt. Da jeg kom ud fra Christiansborg, havde jeg en god fornemmelse - og tænkte: "Yes, nu sker der noget". Men det gør der ikke, og det er rent ud sagt noget svineri, siger hun.

SFs Karsten Hønge, som er med i Arbejdsmarkedsudvalget, er skuffet over Regeringen.
- Det system, vi har i dag, er koldt og umenneskeligt, siger Karsten Hønge, som vil fjerne loftet på 52 uger.

Venstres Erling Bonnesen, som også sidder i udvalget, siger til TV 2/FYN, at han ikke vil fjerne loftet på 52 uger, da han ikke mener, at det er den bedste løsning.

Oversigt

    Oversigt