Klimapolitik kan afgøre, hvor hver tredje vælger sætter sit kryds: - men på Fyn daler antallet af vindmøller

Ny forskning viser, at vælgerne er mindre tilbøjelige til at stemme på borgmesterpartiet, hvis der for nylig er opført en vindmølle i kommunen.

Kommunerne står i kø for at sætte mål for klimaneutralitet, og hver tredje dansker peger på klima og miljø, som et af de tre emner, der bliver afgørende for, hvor de sætter deres kryds til kommunalvalget 16. november. 

Men på Fyn er der ikke rejst en eneste landvindmølle de seneste år, viser tal fra Danmarks Statistik. Og sammenligner vi med antallet af vindmøller i 2015, var der i 2020 faktisk 14 færre. 

Dog er det værd at bemærke, at der - trods færre vindmøller - produceres cirka otte megawatt mere strøm. Det svarer til fem fynboers gennemsnitlige strømforbrug på et år. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Som det fremgår af tabellen herunder, er Langeland den kommune, der har flest vindmøller, mens Ærø indtager bundplaceringen, hvis vi udelukkende ser på antallet af møller. 

Holder vi det dog op mod kommunens størrelse, har Langeland fortsat flest, mens Faaborg-Midtfyn Kommune har færrest. 

KommuneAntalVindmøller pr. km2
Langeland500,17
Nyborg370,13
Svendborg420,10
Assens450,09
Kerteminde160,08
Middelfart230,08
Nordfyns340,08
Ærø60,07
Odense150,05
Faaborg-Midtfyn270,04
Danmarks Statistik

En politisk tabersag

Men hvad skyldes stilstanden i opførelse af landvindmøller? 

En rundspørge, som TV 2 har lavet, viser, at hver tredje kommune har skrinlagt projekter om opførelse af vindmøller, fordi borgere har protesteret. 

Samtidig kunne ugebrevet Mandag Morgen for nylig fortælle om ny forskning, der viser, at borgmestre med vindmøller på samvittigheden bliver straffet på valgdagen. 

quote Min beslutning om at gå med på det her vindmølleprojekt vil koste stemmer

Bo Hansen (S), borgmester i Svendborg

Her blev den socialdemokratiske borgmester i Svendborg Kommune, Bo Hansen, fremhævet som eksempel på grund af den massive modvind, han er havnet i, efter beslutningen om at opføre tre landvindmøller ved Broholm. 

Møllerne skal være 150 meter høje og forventes at kunne producere nok strøm til at dække en sjettedel af alle kommunens husstandes årlige forbrug. 

Massive borgerprotester

Det argument har dog ikke været nok til at stille borgerne i området tilfredse. Blandt andet fordi de frygter, at deres huspriser vil falde drastisk, så snart vindmøllerne er hejst. 

Et kig i miljøvurderingen til en ny lokalplan viser da også, at møllerne vil kaste skygger på 14 huse og kun lige akkurat holde sig under de tilladte støjgrænser. 

De massive protester har dog ikke fået borgmester Bo Hansen til at bøje sig. Stemmer man på ham 16. november, stemmer man på opførelsen af de tre vindmøller. 

- Jeg er ikke i tvivl om, at min beslutning om at gå med på det her vindmølleprojekt vil koste stemmer. Det er ikke nogen vindersag, siger Bo Hansen til Mandag Morgen

"Ikke i min baghave"

At borgere opponerer mod noget, de i bund og grund går ind for, er ikke et nyt fænomen.

Tværtimod har det dets helt egen betegnelse: 'Not In My Back Yard' (Ikke i min baghave, red.) 

Men selvom det altså kun er en relativt lille gruppe borgere i Svendborg, der vil få udsigt til vindmøllerne, viser den nye forskning beskrevet i Mandag Morgen altså, at vælgerne gennemsnitligt er 3,5 procentpoint mindre tilbøjelige til at sætte kryds ved det siddende borgmesterparti, hvis der for nylig er blevet opført en vindmølle i kommunen. 

Og i netop Svendborg gør de berørte borgere da også sit for at påvirke, hvem stemmerne stiles til. 

På Facebook har Foreningen mod megavindmøller ved Broholm og omegn for nylig delt et opslag, hvor de efterlyser økonomiske bidrag til en oplysningskampagne om vindmøllerne påvirkning af natur, helbred og kulturarv: 

- Målet er, at du ved, hvad dit kryds til kommunevalget betyder, skriver foreningen på Facebook.  

Foreningen vil frem mod valget uddele flyers med fakta om vindmølleprojektet til samtlige husstande i kommunen, oplyser stifter Gitte Knudsen til TV 2 Fyn. 

Det konkrete vindmølleprojekt ved Broholm er i skrivende stund sat på pause, da man har opdaget, at en rød glente har bygget rede for tæt på. En del af sagen må derfor gå om, hvilket forventes at tage flere måneder. 



Oversigt

    Oversigt