Insekterne kommer!

Insekter bliver stadig mere udbredt i Europas kødgryder. Derfor kommer der også insekter på menuen ved Odense Food Festival.

Kan vi byde på en chokoladekage lavet med fårekyllinge-mel eller en lille snack af voksmøllelarver med friske krydderurter?

Det er ikke ofte, at de to ingredienser indgår i noget man bliver budt, når man kommer ud, men det vil Tine Niklasson fra virksomheden Buggies lave om på.

I forbindelse med sit studie, Global Nutrition & Health på VIA University College i Aarhus, dykkede Tine Niklasson sammen med en studiekammerat ned i entomophagien – eller hvis man skal sige det på godt dansk – insektspisning.

Det blev til virksomheden Buggies, som i dag tager rundt i Danmark og holder foredrag for at udbrede folks kendskab til orme, larver og græshopper på menukortet. Flere og flere viser interesse for det, så Tine Niklasson har travlt.

- Vi er kommet med noget, som ikke er gjort så meget før. Insektspisning er boomet i hele verden det sidste års tid, for det taler til den miljøbevidste person, men også til den mere gourmet-orienterede person, som vil prøve noget nyt og spændende, siger Tine Niklasson.

Insekter meget mere end en trend 

Den kendte restaurant Noma er også med på insektbølgen og har blandt andet serveret æbleskiver med bilarver glaseret med græshoppe garum. Men man kan altså også selv give sig i kast med insekterne. Og det kan der være en rigtig god grund til at gøre. 

For insekter indeholder protein. Og med en støt voksende middelklasse på en jord, hvor menneskets population bare vokser sig større og større, er der behov for at finde alternative proteinkilder end kød.

FNs Fødevare og Landbrugsorganisation FAO anslår, at der går 10 kilo foder og 22.000 liter vand til at producere 1 kilo oksekød. Til sammenligning går der 2.300 liter vand og 1.700 gram foder til at producere et kilo insekter. Det betyder en markant lavere udledning af CO2, ammoniak og metan.

Læs FAOs seneste rapport om insekter som proteinkilde her.

FAO ser derfor insekter som en mulighed, når verdens befolkning skal trakteres.

Også i Danmark er man ved at få øjnene op for insekternes potentiale. Den danske miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen (V), ser det som et stort uudnyttet erhvervspotentiale at producere insekter.  

- I andre dele af verden bruges insekter både som foder til dyr og fødevarer til mennesker. Det er der ikke tradition for i Europa, men der er mangel på protein i foder, og insekter kan blive en af de løsninger, vi skal kigge på. Insekter formerer sig hurtigt og stiller beskedne krav til foder, og der er et stort uudnyttet erhvervspotentiale i at producere insekter. Derfor følger jeg udviklingen med stor interesse, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse.

Han var for nyligt ude og besøge Danmarks første insektfarm, Heimdal Entofarm, som åbnede i 2016 ved Hoven i Vestjylland.

Myg og edderkopper er ulækre 

Den største udfordring er folks holdninger til det, som mange vil betegne som kryb og kravl. Tine Niklasson ser især, at det er de ældre i befolkningen, som har fordomsfulde smagsløg.

- Børn synes det er spændende og har ikke så meget i mod at tage den første bid. Men folk på mine forældres alder har ikke så meget lyst og er mere tilbageholdende. Det er lidt pudsigt. Men du har måske hørt om børn, der prøver at spise en regnorm. Børn har en anden nysgerrighed, siger Tine Niklasson.

Selvom det måske er fristende selv at gå ud i naturen og finde nogle regnorme, så anbefaler Tine Niklasson, at man sætter sig ind i det først.

- Man kan godt spise bænkebidere. De kan godt smage lidt af rejer. I princippet tror jeg godt, at man kan samle dem fra haven, men det er ikke under kontrollerede forhold, så det er nok bedst, hvis man har forstand på det, siger hun.

Er du blevet nysgerrig på at udfordre dine smagsløg, så kommer Buggies til Odense fredag den 16. september, hvor der vil være foredrag og smagsprøver. Du kan læse mere om arrangementet her. 

Har du bare fået lyst til at høre mere, så sender TV 2/ Fyn live fra Halmhuset på fredag klokken 14.10. Her vil vi tørriste melorme med chili og tale om andre bæredygtige tendenser.

Nedenfor kan du se en grafik over, hvor mange ressourcer det kræver at producere forskellige kødtyper. 

 
 

 

 

Oversigt

    Oversigt