International bloddonordag: Vi mangler fokus på bloddonation

Bloddonation er vigtigt. Sådan lyder budskabet for den internationale bloddonordag, der finder sted verden over i dag tirsdag den 14. juni.

I blodbanken på Odense Universitetshospital har de hver dag omkring 140 donorer, der kommer og giver blod. Derudover har blodbussen, der kører rundt på hele Fyn, mellem 30 og 40 daglige bloddonere. På den internationale bloddonerdag havde de lidt mere travlt, end de plejer. De havde godt 60 mennesker forbi bussen i Bogense til tapning.

En af bloddonerne der var mødt op i blodbussen, var Daniel Eittau-Jensen.

- Det er en god måde at give noget til andre på. Hvis folk står og mangler det, og har brug for andres, så vil jeg gerne være med til at give dem det, siger Daniel Eittau-Jensen.

Lene Dybendal Hald Andersen, der er en af afdelingslederne hos blodbanken på Odense Universitetshospital, ser ikke, at antallet af donorer er hverken stigenede eller faldende, men vil gerne med bloddonerdagen sætte endnu mere fokus på sagen.

- Det er rigtig godt, at der er en international bloddonerdag, som kan være med til at sætte større fokus på det her. For vi kan altid bruge flere donere, for der er jo et naturligt frafald hele tiden, så det er vigtigt, at vi også får nye til, siger Lene Dybendal Hald Andersen.

Mangler blod om sommeren

På blodbanken på Odense Universitetshospital har de nogle perioder af året mere travlt end andre. Juli og august er de måneder, hvor der er færrest donorer inde at få tappet blod.

- Det er vigtigt, at vi får tappet mest muligt blod i månederne her før sommerferien, så vi er sikre på, at vi ikke står og mangler. For hidtil har vi set, at der bare er færre, der donerer blod om sommeren, forklarer Lene Dybendal Hald Andersen.

De almindelige fuldblodstapninger bliver i højere og højere grad afløst af plasma feresetapninger. Det er tapninger, der tager længere tid, og hvor bioanalytikerne har mulighed for at tage dele af blodet, som skal bruges til at producere medicin af.

Plasma tapningerne sendes fra OUH til Schweiz, hvor det bliver lavet til medicin, som seks måneder senere bliver sendt tilbage til Danmark og ordineret til patienterne.

For at se hvornår blodbussen næste gang er i din by, kan du læse deres busplan her

Oversigt

    Oversigt