Isabel Allende får dansk litteraturpris

Den chilenskfødte forfatter Isabel Allende kommer til Odense for at modtage H.C. Andersen Litteraturpris.

Fysisk rager Isabel Allende ikke særlig højt op i billedet, men gennem mange år har hun haft stor litterær betydning for læsere over hele verden.

Derfor er det en stolt priskomité, der fortæller Fyens Stiftstidende, at den chilenskfødte forfatter har sagt ja til i september næste år at modtage H.C. Andersen Litteraturpris 2012 i Odense.

- Isabel Allende var selv stærkt begejstret ved tanken om at modtage prisen, fordi - sagde hun - "H.C. Andersen er min favorit-eventyrforfatter", gengiver dansk-brasilianske Jens Olesen, der er et af priskomitéens medlemmer.

Han har ved en enkelt lejlighed mødt den lille, store chilenske forfatter. Det var i forbindelse med HCA 2005-fejringen, hvor de begge var udnævnt som ambassadører for H.C. Andersen.

Det er anden gang, H.C. Andersen Litteraturpris uddeles til en kvinde med sans for det magiske. I oktober 2010 gik prisen, der er på 500.000 kroner, til den skotske fantasyforfatter, J.K. Rowling - Harry Potters mor.

Begivenheden satte Odense på verdenskortet, og priskomitéens medlemmer regner med, at det samme vil ske, når Isabel Allende 30. september næste år modtager prisen ved en officiel ceremoni, hvor hun får lejlighed til at se byen, skriver Fyens Stiftstidende.

Det er Isabel Allendes kvaliteter som magisk fortæller og hendes evne til at tryllebinde sit publikum, der har gjort hende særlig egnet til at modtage prisen, siger professor Anne-Marie Mai fra Institut for Litteratur, Kultur og Medier ved Syddansk Universitet.

Oversigt

    Oversigt