It's fantastic: Fynsk droneprojekt får 64 millioner

Med et budget på 64 millioner kroner kommer SDU i spidsen for et stort forskningsprojekt, som skal sikre Danmark en førerposition i udvikling af droner.

Brmmmmmm, de små summende droner er et vigtigt vækstområde, og derfor har regeringen med dens nye dronestrategi afsat 30 millioner kroner til SDU-projektet UAS-ability, der dermed får et samlet budget på 64 millioner kroner. SDU skal samle landets forskningskræfter inden for området og gøre Danmark til en førende dronenation.

- It is fantastic! siger leder af SDU Dronecenter, Brad Beach.

Siden 2015 har amerikaneren stået i spidsen for dronecenteret på SDU, og han skal nu i gang med at anlægge to nye dronelaboratorier i forbindelse med HCA Airport i Odense.

Droneforskere fra fem af landets universiteter vil samarbejde i projektet, og universiteterne finansierer de resterende 34 millioner.

En stærk platform
- Vi har nu skabt en stærk forskningsplatform, hvor de bedste betingelser er til stede for at bringe droneforskningen op i verdensklasse. Sammen vil vi finde løsninger på de tekniske udfordringer, som skal løses, inden droner kan blive den kommercielle succes, alle forventer, siger institutleder Kasper Hallenborg fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på SDU.

De 30 millioner kroner kommer fra forskningsinfrastrukturmidlerne.

- Droner har et kæmpe potentiale for at styrke Danmarks produktivitet og grundlaget for vækst i hele landet. Det potentiale skal vi gribe og udvikle, og derfor er det en stor glæde at kunne bevilge 30 millioner kroner til Danmarks første nationale forskningsinfrastruktur for droneteknologi, siger uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V) og fortsætter:

- Forskningsinfrastrukturen vil være tilgængelig for forskere i hele landet, og vil styrke mulighederne for at omdanne viden om droner til konkret værdi for danske virksomheder.

Kan købe vigtigt udstyr
Bevillingen fra Uddannelses- og Forskningsministeriet sikrer, at droneforskerne fra landets universiteter nu kan købe det nødvendige udstyr.

- På SDU skal vi for eksempel købe en 3D-radar. Det er et redskab, som er helt nødvendigt i udviklingen af droner, som selv kan registrere og flyve uden om forhindringer i luften. Det er dyrt, og noget, vi ikke har haft råd til tidligere, siger Kasper Hallenborg.

På Aalborg Universitet skal forskerne blandt andet indkøbe en stor varebil. En kommandocentral på hjul, som kan overvåge dronerne i luften. Samtidig skal forskerne købe en helikoptertestdrone, hvor forskerne for eksempel kan afprøve nye sensorer, som kan detektere andre fly.

HCA Airport styrkes
SDU får med den nye bevilling mulighed for at integrere droneforskningen endnu mere i det dronemiljøet omkring HCA Airport, hvor for eksempel Boeing tester droner.

- Vi etablerer to nye dronelaboratorier i lufthavnen. Et testlaboratorium, som er udstyret med simulatorer, hvor forskerne kan teste droner i forskellige miljøer, for eksempel i forbindelse med, at droner skal inspicere havvindmøller, siger leder Brad Beach fra SDU Dronecenter og tilføjer:

- Men også et kompositlaboratorium, hvor der blandt andet kan eksperimenteres med dronernes opbygning og design i kompositmaterialer. Og når laboratorierne står færdige kan offentlige og private virksomheder benytte dem.

Oversigt

    Oversigt