Ja til øjenkontakt, nej til mobil

Odense Kommune har fået sin første mobilfrie folkeskole. Alle elever på Hjalleseskolen skal nu aflevere deres mobil, når de møder ind.

Der er ingen mobiler, der brummer i elevernes lommer, for dette skoleår er begyndt med et helt nyt tiltag: Skoledagen skal være mobilfri.

Beslutningen om at lægge mobilerne væk er taget, fordi lærerne syntes, de forstyrrede både i undervisningen og i frikvartererne. De tror, at en mobilfri skoledag, er den rigtige løsning for at få bedre fællesskab.

- Vi tror på, at det, at man kan være nærværende og kigge hinanden i øjnene og spørge ind til, hvordan man har det, og hvad har du lavet i din fritid, det styrker børnenes trivsel, siger skoleleder Louise Hjortebjerg Theil.

Eleverne er også positive overfor den nye mobilfrie skoledag. Eleverne i 8.b prøvede sidste år i en hel måned at undvære deresmobiltelefoner, og de kunne mærke en tydelig forskel.

- Vi sidder mere sammen, hygger os og snakker om andre ting end, hvad der sker på vores telefoner, siger elev i 8.b Emma Pantelic Kongstad.

Kun skoleboden har problemer

Det er alle elever fra 0. til 10. klasse, der hver morgen skal aflevere deres mobil til den lærer, de har i første time.

Børn- og ungerådmand, Susanne Crawley Larsen, synes også godt om initiativet:

- Hvis du spørger mig personligt, så synes jeg, det er en rigtig god beslutning. Jeg tror, mange børn har brug for at få fri fra deres mobiltelefon, siger hun.

Alle på Hjalleseskolen er positive overfor den mobilfrie skoledag, kun skoleboden, der sælger madvarer til eleverne, har udfordringer.

- Den eneste lille krølle er, at eleverne nu ikke kan betale med mobilepay i vores bod. Så vi arbejder nu på at finde en anden kontantfri løsning, siger Louise Hjortebjerg Theil.

 

Der er forskel på skoledag og hverdag

Mobiltelefoner er ifølge formand for skolelederforeningen, Claus Hjortdal, en stor udfordring i nogle skoler. Han opfordrer derfor alle skoler til at overveje, hvilken rolle mobilen skal have i skoledagen.

- Det er en stor beslutning at tage, siger han om Hjalleseskolens mobilforbud, og Claus Hjortdal ser frem til at se resultatet af en kommende evaluering af den mobilfrie skoledag.

Giver mobilfri-skole eleverne et urealistisk billede af den hverdag, der møder dem, når skoledagen er slut:

- Jamen, der er forskel på en hverdag og en skoledag. Skolen er en del af hverdagen, men det er ikke ligesom, det er udenfor i det almindelige liv. Inde i skolen skal vi altså kunne koncentrere os, siger han.

- Det er en stor beslutning at tage, siger formand for skolelederforeningen, Claus Hjortdal, om Hjalleseskolens mobilforbud.

Oversigt

    Oversigt