Jagt på sort løn til østeuropæere

Nu bliver der jagt på sorte penge og skatte-snyd hos syddanske arbejdsgivere, der beskæftiger  østeuropæere.

Det er Skat i Region Syddanmark, der kører regionens hidtil største indsats på området. En kulegravning er allerede sat i gang hos visse juletræsproducenter på Sydfyn, skriver DR Fyn.

-Vi etablerer fair play-aktioner, hvor vi går ind i de danske virksomheder og arbejdsgivere og tjekker om der sker beskatning af den udenlandske arbejdskraft, siger afdelingsleder i Skat Erhverv i Esbjerg, Bent O. Jeppesen.

Han siger, indsatsen starter hos juletræsproducenter og minkavlere. Senere følger andre brancher, f.eks. byggebranchen, gartnerier og andre "grønne"brancher.

SKAT får anmeldelser fra fagforeninger, naboer og andre kilder, der har kendskab til forhold, der kan være ulovlige.

Sorte penge via fiktive papirer

Østeuropæerne er ansat i danske vikarbureauer eller i udenlandske vikarbureauer/entrepenører, som ofte laver fiktive lønaftaler uden dansk skattebetaling.

SKAT forventer "et pænt stort millionbeløb" fra indsatsen. Den vil også omfatte kontrol af udenlandske biler ved den dansk-tyske grænse.

Østeuropæernes timelønninger er ukendte, men fagforeningskilder har vurderet, de er på 50-60 kroner.

Firmaet Ørskov Frugt i Oure på Sydfyn sagde forleden, det betalte 160 kroner i timen til den lokale vikar-bureauejer,der skaffede arbejdskraften fra Litauen.

3 F Sydfyn gætter, den reelle timeløn er 50-60 kroner, men har ikke kunnet overtale lokale arbejdsgivere til at udlevere dokumentation.

Oversigt

    Oversigt