Jens fik en blodprop: Akutbilen reddede mit liv

En tidlig morgen i slutningen af oktober 2014 faldt Jens Gudmund Hansen om i sit soveværelse med en blodprop i hjertet.

Den 28. oktober 2014 kl. 7.00 om morgenen ændrede Jens Gudmund Hansens liv sig. Og det var endda rigtig tæt på at ændre sig på den helt store måde. Den måde, hvor man alt for hurtigt kommer til slutningen.

Men så galt gik det heldigvis ikke.

Jens Gudmund Hansen havde fået en blodprop i hjertet. Hans kone gav ham hjertemassage, mens hun ringede til alarmcentralen – og allerede efter 7-8 minutter kørte akutbilen fra Faaborg ind i indkørslen hos familien, der bor knapt 15 kilometer vest for Faaborg. 

Muligvis havde jeg overlevet, men så kan det være, jeg var en grøntsag i dag. Ellers kunne det være, jeg var død.

Ambulancemandskabet fik genstartet hjertet og efter 40 minutter var han så stabil, at ambulancen kunne tage ham med på hospitalet.

Jens Gudmund Hansen er i dag dybt taknemmelig for, at akutbilen og den paramediciner, som var på arbejde den dag i oktober, nåede frem så hurtigt.

- De tager fuldstændig over, da de kommer ind. Jeg tror, de er tre eller fire mand. Først kom to akutbiler og bagefter en ambulance. Hvis ikke akutbilen var kommet så hurtigt.. muligvis havde jeg overlevet, men så kan det være, jeg var en grøntsag i dag. Ellers kunne det være, jeg var død, siger Jens Gudmund Hansen.

Besparelser på akutbil er en dårlig idé

Udsigten til, at akutbilen skal spares væk, bekymrer ham. 

- Det er en dårlig idé. Så ryger der noget mere tryghed. Jeg siger ikke, de ikke kan løse opgaven, men umiddelbart lyder det som om, det kommer til at tage længere tid at komme frem, siger han.

Selv om han kalder det lidt mere utrygt, når man muligvis fremover ikke længere kommer til at se en akutbil i den lokale trafik ind imellem, så er det ikke noget, der gør ham mere bange i hverdagen.

- Nej. Man tror jo ikke, man skal dø. Og hvis der sker noget, skal der jo først være en, der opdager det. Men det er klart, at akutbilen den skal jo komme til undsætning. Og jo mere akut det er, jo hurtigere skal det gå. Der er det jo lækkert at vide, at den kommer hurtigt, siger Jens Gudmund Hansen.

Jens Gudmund Hansen forstår ikke, hvorfor regionen vil spare på akutbilen.

- Havde vi nu haft fire holdende, havde vi ikke mistet tryghed ved at miste en. Men vi har jo kun en. Så det er jo ikke fordi vi frådser med varerne. Men når vi kun har en, og der forsvinder en - så har vi nul, siger han.

Lægebiler er langt dyrere

Akutbilen er langt billigere at opretholde end regionens mange lægebiler – og den handlekraft, som der er brug for i en hjertestops-situation, frygter han vil forsvinde, hvis akutbilen lukker.

– Der er ingen, jeg hellere ville behandles af end de drenge, der kører den bil der. De skyer ingen midler – og det er præcis derfor, jeg har klaret den. Læger er gode til deres ting, men jeg synes, de skal blive på hospitalet – man kun med fordel hente besparelsen her, siger Jens Gudmund Hansen.

Jens Gudmund Hansen, der er selvstændig erhvervsdrivende, har i dag været i gennem en omfattende behandling og har fået et nyt hjerte.

Regionen vil nedlægge akutbiler

Region Syddanmarks sparekatalog blev fredag formiddag offentliggjort. Det kan ende med at få store konsekvenser påsundhedsområdet på Fyn.

I alt er der spareforslag for 210 millioner kroner, der kan vælges i mellem for at finde de i alt 187 millioner der SKAL spares. 

Et af spareforslagene går på at spare fire akutbiler væk. Blandt andet den akutbil i Faaborg, der i 2014 reddede Jens Gudmund Hansens liv.

Den plan kritiserer flere ambulancefolk. De mener ikke, at regionens planer om at flytte de paramedicinere, som i dag bemander de fire akutbiler over i eksisterende ambulancer, løser problemet.

- Spareplanen vil betyde, at den paramedicinske assistance i form af en aktutbil, som ligger ved Faaborg, vil falde væk i mange tidsrum i døgnet, siger  Morten Kelsen, der er næstformand i Dansk Selskab for Ambulance og Paramedicin.

 

 

 

 

 

Oversigt

    Oversigt