Jerntæppets fald markeres på Langelandsfortet

Lørdag er det 20 år siden at jerntæppet mellem Øst- og Vesteuoropa faldt sammen. Det bliver markeret med åbningen af en ny udstilling på Langelandsfortet.

De fleste forbinder nok jerntæppets fald med Berlin-murens fald i november 1989. Men reelt faldt jerntæppet 27. juni 1989, da den østrigske udenrigsminister Alois Mock og hans ungarske kollega Gyula Horn, udstyret med boltsakse klippede hul på den ungarske grænsebefæstning.

- Vi ærgrede os over, at der ikke rigtig var nogen, der tog initiativ til at fejre den fredelige revolution i 1989. Så måtte vi jo gøre det selv, fortæller Thomas Wegener Friis, der er adjunkt på Center for Koldkrigsstudier ved Syddansk Universitet til SDUs hjemmeside.

Begivenheden den 27. juni er druknet i de glade og festlige billeder fra november 1989, hvor berlinerne danser på muren og Østberlinerne strømmer til Vestberlin. Men historisk set, havde begivenhederne 27. juni endnu større betydning.

- Grænsefæstningen havde ellers stået som et symbol på Europas deling siden 1949. Fra 1957 blev den endda styrket med 1.124.900 landminer. Derfor var det denne begivenhed, der reelt gav dødsstødet til kommunismen i Østeuropa. Men i dag - næsten 20 år senere - er det billederne fra Berlinmurens fald, vi husker og forbinder med kommunismens endeligt, fortæller Thomas Wegener Friis.

Thomas Wegener Friis har nu sammen med kolleger fra SDU-centret og koldkrigsmuseum Langelandsfort lavet en udstilling for at markere begivenheden.

udstilingen åbner lørdag den 27. juni.

Oversigt

    Oversigt