Jim Lyngvild efter Eurovisionadvarsler: - Det er ikke 2017

I dag starter Eurovision 2017. I den forbindelse har udenrigsministeriet udsendt advarsler til homoseksuelle, og det forarger Jim Lyngvild.

Glitter, konfetti, trusler og vold - det er ikke lige umiddelbart ord, man normalt sætter sammen i en sætning. Men de fire ting kan alt sammen blive en del af oplevelsen, hvis man som homoseksuel rejser til Ukraine i forbindelse med dette års Melodi Grand Prix -eller som det officielt hedder: Eurovision 2017.  

Det er i hvert fald dét, Udenrigsministeriet advarer mod, hvis man læser deres rejsevejledning under "særlige risikoforhold." Da Jim Lyngvild hørte om advarslen, blev han ked af det, fortæller han til TV 2/FYN. 

- Det er jo et hår i en ellers fuldstændig fantastisk, dejlig suppe af mangfoldighed og farveglæde og alting, at man vælger at sige til nogle befolkningsgrupper ud fra en seksuel observans, som jo kun vedkommer dem og deres partner, at de ikke er velkomne til at tage til et bestemt land, det er jo ikke 2017. Det burde høre fortiden til. 

Udenrigsministeriet advarer mod vold

Udenrigsministeriet har i forbindelse med Eurovision skrevet en tilføjelse til de ellers gældende rejsevejledninger til Ukraine. Under denne vejledning finder man et særligt afsnit rettet mod homoseksuelle: 

- Vær opmærksom på, at Ukraine generelt er et mere konservativt land end Danmark, når det kommer til LGBT’s. Diskriminering på baggrund af seksuel orientering og kønsidentitet er et problem i Ukraine, og medlemmer af LGBT-samfundet er udsat for chikane, trusler og vold.

- Vi råder derfor til, at man begrænser fysiske kærtegn i offentligheden. Vær særligt opmærksom på dette i Kievs forstæder. KyivPride har udarbejdet et kort over LGBT-venlige steder, skriver udenrigsministeriet på deres hjemmeside, som desuden fraråder rejser til Donetsk Oblast, Luhansk Oblast og Krim.

Jim Lyngvild er fuldt ud klar over, at situationen er en anden i Ukraine end i Danmark. Han mener, advarslen kommer efter en diskussion i Udenrigsministeriet, hvor man har været i tvivl om, hvad man skulle gøre: advare eller ikke advare. 

- Vi skal passe på med ikke at dømme Udenrigsministeriet, fordi det øjeblik de ikke havde gjort det, og der var sket noget, så var der også blevet en helvedes ballade, så det er lidt pest eller kolera, siger Jim Lyngvild. 

quote Bøsserne med fjer og palietter skal være lige så meget med fjer og palietter, som de plejer at være.

Jim Lyngvild

Lader sig ikke diktere

 Personligt skal Jim Lyngvild ikke til Eurovision dette år, men skal i stedet følge festen fra sofaen på Sydfyn. Det er dog ikke udenrigsministeriets advarsler, der har fået ham til at blive hjemme.

- Jeg ville aldrig nogensinde lade mig selv korregrafere ud fra, hvad en udenrigmisminster eller udenrigsministerium sagde, jeg skulle gøre. Det skal jeg nok selv, og jeg har hår på brystet og er en stor mand, så jeg skulle nok kunne slå fra mig, hvis det var, siger han. 

Men når Jim Lyngvild normalt skal ud og rejse, gør han sig i forvejen tanker om, hvor han og hans mand kan rejser hen, og hvor man kan vise sig som homoseksuel. 

- Jeg rejser meget sjældent til muslimske lande, fordi der er et kæmpe problem. Jeg kan på ingen måde vise mig i et kærligt forhold til min mand. Jeg ville ikke engang gøre det inde på hotellets område, fordi der er så strikse regler for, hvad man gør, og hvad man ikke gør, fortæller han. 

Alligevel mener han, at det er anderledes, når det kommer til Udenrigsministeriets advarsler i forbindelse med Eurovision i Ukraine, selvom homoseksuelle også kan opleve modstand i Ukraine.  

- Det, der er problemet med Ukraine, er, at ja: Ukraine kan have et problem med homoseksualitet, men i Ukraine har vi altså taget en folkefest, som er en europæisk institution og lagt den i Ukraien. Så Ukraine er egentlig kun rammen, det er Eurovison, som er hovedkernen i det her. Og det er det, som man skal støtte op omkring, siger han. 

Bøsserne skal beholde deres fjer og palietter

Jim Lyngvild er ikke i tvivl om, at Eurovision hører til i Ukraine, selvom der er folk i landet, som er imod homoseksuelle. Han mener ikke, at homofobien i Ukraine kommer til at lægge en dæmper på festen i aften og de følgende dage. En fest som de seneste år har været præget af regnbueflag og en fejring af mangfoldigheden. 

- Det må det ikke, og det skal det ikke. Bøsserne med fjer og palietter skal være lige så meget med fjer og palietter, som de plejer at være, fordi det må aldrig blive en hæmsko for glæden og for folkefesten, som det her er. 

Eurovsion 2017-finalen løber af stablen på lørdag den 13. maj. 

Se hele interviewet med Jim Lyngvild her: 

 

Oversigt

    Oversigt