Johanne kunne ikke hjælpe Det Sydfynske Øhav

Trods tiltrængt blæst kan de kommende måneder blive kritiske for danske farvande, der kæmper med at få vejret.

Stormvejret Johanne ruskede sidste uge godt op i flere iltfattige danske farvande, der har lidt under sommerens varme og stille vejr.

Men mens Johanne gav Limfjorden og farvande omkring Sjælland tiltrængt ilt, så kniber det fortsat for blandt andet Det Sydfynske Øhav og Mariager Fjord.

Desuden ventes der fortsat på måleresultater fra Miljøstyrelsens skibe i det sydlige Lillebælt.

Det meddeler Miljøstyrelsen til Ritzau.

Men iltsvindet kan risikere at vende tilbage flere steder i løbet af den kommende tid.

August, september og oktober er nemlig de måneder, hvor iltsvindet typisk er værst, fortæller kontorchef i Miljøstyrelsen Harley Bundgaard Madsen:

- Vi er stadig så tidligt på året, at der sagtens kan opstå iltsvind igen, hvis vi får en lang periode med stille vejr.

Situationen er dog en forbedring i forhold til før Johanne, hvor det kraftige iltsvind omfattede dele af Limfjorden, Mariager Fjord, Skive Fjord, Det Sydfynske Øhav, Lillebælt, vandet ved Faxe på Sjælland og ved Lolland.

- Vi har fået rørt grundigt rundt i vandmasserne, så de mere iltrige overfladelag af vandet er blæst ned i bunden, siger Harley Bundgaard Madsen.

Kvælstof og fosfor skyllet ud i vandet

Iltsvind i de danske farvande opstår, når kvælstof og fosfor på grund af nedbør bliver skyllet ud i havet fra landjorden, skriver Miljøstyrelsen.

I vandet giver stofferne næring til alger, der vokser i løbet af forår og sommer.

Når algerne dør, falder de til bunds og nedbrydes under forbrug af ilt. Det betyder, at vandet ved bunden gradvist tømmes for ilt.

Denne form for iltsvind adskiller sig fra den omfattende og pludselige fiskedød, der blev registreret i Filsø i Jylland sidste uge.

Her gjorde et voldsomt regnvejr, at organisk materiale som eksempelvis træer og blade, der havde ophobet sig i drænrør i hele oplandet omkring søen, blev ført ned i Filsø.

Det gav det pludselige og voldsomme iltsvind, som førte til, at flere tons fisk døde i løbet af kort tid.

Oversigt

    Oversigt