I det fynske folks tjeneste

Jordbær til allergikere

Forskere på Syddansk Universitet finder jordbær, som jordbærallergikere kan spise uden at få ubehagelige, allergiske reaktioner.

Nogle mennesker får allergi af at spise de almindelige, røde jordbær. Men det er der råd for

Forskerne har fundet ud af at de almindelige, røde jordbær indeholder et protein, som allergikere ikke kan tåle - det såkaldte jordbærallergen.

Allergenet minder meget om det, der findes i birk. Derfor risikerer allergikere at få en krydsreaktion, så birkepollenallergikere også kan være overfølsomme overfor jordbær.

Lignende krydsreaktioner kendes fra andre frugter, f.eks. æbler og pærer.

Jordbær uden allergen

De samme forskere har, sammen med en gruppe i Sverige fundet frem til en hvid jordbærsort, som ikke indeholder jordbærallergenet.

De hvide bær har ikke så meget pigment, som dem med den stærke røde farve og dermed heller ikke så meget af det protein, allergenet består af.

Det betyder at allergikere trygt kan spise de hvide bær uden gener.

Opdagelsen er gjort af en gruppe proteinforskere ved Institut for Biokemi og Molekylær Biologi ved Syddansk Universitet, Odense.