Jordbærplukkere underbetales stadig

Den europæiske arbejdsformidling EURES - som er en statslig del af Danmarks jobcentre - er ansvarlig for, at flere hundrede europæere er endt i landets jordbærmarker, bla. på Fyn, hvor de bliver groft underbetalt.

Tjener mindre end i Litauen

En af dem er englænderen Joe Wright, som er stærkt utilfreds med lønnen hos sin arbejdsgiver Birkholm Frugt ved Faaborg, skriver Nyhedsbrevet 3F.

- Lønnen er meget dårlig for plukkerne. Jeg snakkede med nogle folk fra Litauen, som sagde, at de kunne tjene mere i deres eget land. Det er en meget dårlig situation for dem, og mange andre har de samme problemer, siger Joe Wright.

EURES havde 8. juni modtaget næsten 8.000 ansøgninger fra især unge europæere, som gerne vil til Danmark for at plukke jordbær i år. Knap 1.800 af ansøgerne er allerede i sving.

Landets jobcentre har dermed samlet set skaffet mere end to ud af tre
udenlandske jordbærplukkere til Danmark i år, vurderer EURES-vejleder Lise Lotte Brandt.

Underbetalt trods voldgiftafgørelse

På EURES' hjemmeside www.seasonalwork.dk står der, at jordbærplukkerne i gennemsnit kan forvente at tjene ni Euro i timen, ca. 67 kroner.

De, som ikke kan arbejde så hurtigt, må dog nøjes med en timeløn på 45 kroner, fremgår det af det statslige jobcenters hjemmeside.

Under alle omstændigheder er det langt under den overenskomstmæssige løn på knap 105 kroner i timen, som arbejdet
burde udløse.

En faglig voldgift fra slutningen af april i år gør det ellers krystalklart, at man som jordbærplukker ved en normal arbejdsindsats skal kunne tjene, hvad der svarer til en normalløn.

Hvis jordbæravlerne ikke vælger at følge reglerne, så er det deres eget problem, siger Lise Lotte Brandt til Nyhedsbrevet 3F.

- Generelt oplever vi, at der er ordnede arbejdsforhold hos avlerne siger Lise Lotte Brandt, Eures-vejleder ved Jobcenter Faaborg-Midtfyn.

Hun erkender samtidig, at det ikke er godt nok, når nogle jordbærplukkere tjener under 50 kroner i timen.
 
- Men det er ikke vores bord. Vi vejleder kun arbejdsgiverne om lønforholdene og henviser til arbejdsgiverforeningen.

Oversigt

    Oversigt