Juraprofessor: Manualer om selvmord kan godt være lovlige

Generelle anvisninger om, hvordan man tager livet af sig, er ikke i sig selv strafbare, vurderer professor.

Selv om det kan kaldes moralsk forkert, er det ikke nødvendigvis strafbart at lægge anvisninger ud på nettet om, hvordan man kan tage livet af sig selv.

Det vurderer Jørn Vestergaard, der er professor i strafferet ved Københavns Universitet, efter at en gruppe af læger, der går ind for aktiv dødshjælp, har offentliggjort en udførlig manual til selvmord på foreningens hjemmeside. Blandt lægerne er den pensionerede læge Svend Lings fra Kværndrup, der er formand for gruppen.

- Det er ikke strafbart at forsøge selvmord, men det er strafbart at medvirke til, at en bestemt person berøver sig livet (straffelovens paragraf 240), siger Jørn Vestergaard.

- Derimod er generelle anvisninger på, hvordan man kan tage livet af sig, ikke strafbare her i landet, medmindre de retter sig mod bestemte personer, siger han.

Han vurderer også, at it-udbydere ikke har nogen lovbestemt pligt til systematisk at censurere oplysninger, som kan skabe fare for brugerne.

- Udbyderne har heller ikke pligt til at fjerne indhold, som ikke rummer noget strafbart. Så det er op til branchens fælles kodeks og den enkelte udbyders policy, om man ønsker at hoste denne slags oplysninger på sit domæne, siger han.

quote Det er ikke strafbart at forsøge selvmord, men det er strafbart at medvirke til, at en bestemt person berøver sig livet 

Jørn Vestergaard, der er professor i strafferet ved Københavns Universitet

Forslag om aktiv dødshjælp

Den lille forening "Læger for aktiv dødshjælp" har lagt manualen ud, få uger efter at foreningen har opstillet et borgerforslag, hvor de ønsker aktiv dødshjælp lovliggjort.

Forslaget har lige nu fået omkring 1.500 underskrifter. Der skal 50.000 til, før det tages op i Folketinget.

I den offentliggjorte manual, skriver de udførlige instrukser til, hvordan selvmord kan begås med receptpligtig medicin.

Den fynske læge Svend Lings fik sidste år frataget sin autorisation som læge, fordi han har fortalt, at han har hjulpet mindst ti mennesker til at dø ved at udskrive sovemedicin til dem og forklare præcis, hvordan det skulle indtages.

Han er også tiltalt for i ét tilfælde at have medvirket til et selvmordsforsøg, der dog mislykkedes, og han risikerer tre års fængsel, når han skal for retten til september. Det afholder ham dog ikke fra nu at lægge selvmordsmanualen ud.

- Vi gør det, fordi vi i Danmark ikke har fået aktiv dødshjælp. Jeg får et til fire opkald om ugen fra folk, der gerne vil have hjælp. Vi føler ikke, at samfundet tager problemet tilstrækkeligt alvorligt. Nu forsøger vi at give dem et redskab, så de kan hjælpe sig selv, siger Svend Lings til TV 2/Fyn. 

Se hele interviewet med Svend Lings: 

 
Fotograf: Andreas Jarvel

Oversigt

    Oversigt