Jysk nødhjælp hænger fast i EU-bureaukrati

Der kan gå mange måneder, før de to danske regioner Syddanmark og Nordjylland modtager en lovet støtte til fyrede industriarbejdere, viser ny opgørelse.

I sidste uge var der jubel og glæde i Region Nordjylland over udsigten til at modtage cirka 55 millioner kroner i EU-støtte til 851 nordjyder, som er blevet fyret på grund af den økonomiske krise.

Men med mindre nordjyderne har meget stærke armmuskler, kan de godt tage armene ned igen

En artikel fra den britiske avis Financial Times viser nemlig, at der kan gå flere måneder før pengene kommer til Nordjylland. Det skal lægges oven i, at en ansøgning hos fonden gennemsnitligt tager 294 dage at få godkendt.

Ventetiden kender Carl Holst (V), der er regionsrådsformand i Region Syddanmark, alt til. Hans region fik godkendt en ansøgning i august, men har stadig ikke set nogen penge.

- Der mangler logik. På den ene side er det meningen pengene skal være til rådighed hurtigt for at hjælpe i krisen og på den anden side er det en lang og bureaukratisk proces at få pengene, siger Carl Holst til Financial Times.

Regionens ansøgning har nu været i EU-systemet i et år, og Carl Holst tror stadig, der vil gå flere måneder, før Region Syddanmark får pengene og kan komme i gang med projektet.

Tal fra Financial Times viser, at Region Syddanmark ikke er de eneste, der har kæmpet med problemet og i Europa venter mere end 37.000 arbejdere på penge fra Globaliseringsfonden.

Kun omkring én milliard kroner af de i alt næsten 15 milliarder kroner, som fonden har til rådighed, er blevet udbetalt, siden den blev skabt i 2007.

Ud af den ene milliard kroner er næsten en femtedel sendt tilbage til EU. I de fleste tilfælde fordi de fyrede arbejdere ikke længere opfylder EU's krav til at modtage pengene.

Oversigt

    Oversigt