K og V i Odense vil stoppe pengestrøm til Tvind

De fynske kommuner sendte næsten 20 millioner kroner til Tvind-relaterede botilbud i 2016. Nu vil Venstre og Konservative i Odense Byråd have pengestrømmen stoppet.

Fem ledende Tvind-folk har været efterlyst via Interpol i fire år, og Tvind er under mistanke for skattesvig og svindel i flere lande. Men alligevel betalte danske kommuner sidste år mindst 190 millioner kroner til Tvind.

Heraf kom alene 19.832.101 kroner fra ni fynske kommuner. Eneste fynske kommune, der ikke brugte Tvind-relaterede botilbud i 2016 var Nyborg.

Det viser en opgørelse, som kommunen.dk og DR-programmet Afsløret har lavet på baggrund af en aktindsigt hos landets kommuner.

I alt sender 67 kommuner børn, unge og udsatte voksne til Tvinds bo- og opholdssteder, viser kommunen.dk’s opgørelse.

På byrådsmødet i Odense

Odense Kommune betalte i 2016 i alt 9.817.123 kroner til Tvind-relaterede botilbud, og er dermed den 5.-største kunde i Tvinds sociale forretning.

Venstre og Konservative i Odense Kommune anmoder nu om at få sagen sat på dagsordenen til næste byrådsmøde.

Steen Møller fra Det konservative Folkeparti og Bo Libergren fra Venstre skriver som begrundelse til borgmester Peter Rahbæk Juel, at "dækningen i pressen har sat alvorligt spørgsmålstegn ved, om Tvind-institutionerne leverer indsats med den fornødne, socialpædagogiske kvalitet, lever op til gældende regler m.v."

At Odense sender penge til Tvind-relaterede botilbud, mens Tvind-ledelsen er er på flugt fra retsforfølgelse i Danmark er også problematisk, mener de to partier.  På den bagrund mener de to partier ikke, at Odense Kommune skal sende børn og penge til Tvind.

Venstres og De Konservatives byrådsgrupper foreslår derfor: "at byrådet træffer beslutning om - i det omfang lovgivningen tillader dette - ikke at anvende institutioner tilknyttet Tvind ved fremtidige anbringelser. I det omfang lovgivning, eksisterende kontrakter etc. måtte begrænse kommunens muligheder for at afbryde samarbejdet med virksomheder tilknyttet Tvind, foretages en ekstraordinær undersøgelse af indhold og kvalitet i de ydelser, Odense kommune køber hos institutioner tilknyttet Tvind."

Ændrede hjemmeside

Samtlige socialpædagogiske tilbud under Tvind var tidligere opført på Tvindportalen.dk. Nu er siden ikke længere tilgængelig, og Tvindportalen.dk linker i stedet til tvind.dk.

Den nu lukkede portal beskrev sig selv sådan: På Tvindportalen finder du informationer om en række uafhængige opholdssteder, botilbud og skoler som har et interessefællesskab og samarbejde omkring kulturelle begivenheder, erfaringsudveksling og pædagogik.

Hjemmesiden indeholdt en oversigt over følgende fynske skoler:

Leder af skolecentret Bustrup Anders Svensson skriver i en mail til kommunen.dk, at hjemmesiden er nedlagt for at undgå misforståelser.

 “Tvindportalen blev skrevet af interessefællesskabet Tvind. Interessefællesskabet Tvind er et kulturelt og pædagogisk netværk. Interessefællesskabet Tvind er ikke en forening eller organisation, men et uforpligtende samarbejde omkring pædagogisk udvikling, uddannelse og kulturelle interesser. Tvindportalen blev lukket for at undgå misforståelser," skriver han videre.

Fynske kommuners brug af Tvind-relaterede botilbud i 2016

Oversigt

    Oversigt