Kæleskildpadder ødelægger naturen

Søer i blandt andet Odense terroriseres af sumpskilpadder, der er sat ud af private, som ikke ville have dem længere.

 Sumpskildpadder er blevet meget populære kæledyr hos både børn og voksne, men dyret bør slet ikke sælges til private, mener Morten Vissing fra Aqua Ferskvandscenter i Silkeborg.

Han har fulgt den kødædende paddes indtog i Danmark og er stærkt bekymret over, at sumpskildpadden nu også er ved at blive en fast del af den danske natur.

- I byer som Århus, København og Odense lever der hundreder og måske tusindvis af sumpskildpadder. Når folk først forstår, hvor stor en opgave det er at passe en sumpskildpadde, giver de op, og så ender den desværre ofte i den lokale sø, siger han til DR Ultra Nyt.

Selv om padderne ikke formerer sig i dansk natur, er antallet af dem stigende. Der sættes nemlig flere ud, end der forgår.

Typisk bliver sumpskildpadden mellem 20 og 25 år gammel, og i

den tid laver de stor skade på naturen.

- De spiser haletudser, fiskeyngel, frøer og går i fuglenes reder i vores søer og vandløb. Fuglene kan ikke gøre noget ved skildpadderne, som jo har deres skjold til at forsvare sig. Vi håber, at folk snart forstår alvoren og stopper med at sætte dem ud, siger Morten Vissing.

Et kig i Den blå Avis afslører også, at mange børn fortryder købet og forsøger at komme af med padderne igen.

- Jeg fik dem for tre år siden, men synes ikke rigtig, at desjove mere. De bider, når jeg tager dem op, og det er et stort arbejde at holde akvariet rent, siger 12-årige Nicklas Krogsgaard Nielsen til Ultra Nyt.

Børnefamilier bør faktisk holde sig helt fra sumpskildpadderne, mener Morten Vissing. Nogle af arterne, blandt andet snapskildpadden, er nemlig ret aggressiv og kan skade både voksne og børn med dens bid.

- Når de her skildpadder ikke er i vand, er de utrygge og vil opfatte berøring som et angreb. Bliver skildpadderne store nok, kan de bide en finger af og flå huden i stykker. Derfor bør man tænke sig rigtig godt om, før man køber dem ind tilbørneværelset, siger Morten Vissing.

Sumpskildpadder kan købes både privat og hos flere dyrehandlere. Men flere eksperter mener, at padden burde høre under samme regler, som der er for salg af farlige kvælerslanger.

- Det er jo fuldstændig hul i hovedet, at det er op til dyrehandlerens samvittighed, om børn må købe en kæmpestor sumpskildpadde, når det samtidig er ulovligt at have en tigerpython. Sumpskildpadderne er mindst lige så farlige, hvis ikke farligere, siger Morten Vissing.

Oversigt

    Oversigt