Kæmpe stigning: Flere fattige børn på Fyn

Der bliver flere fattige børn på Fyn, viser en ny ulighedsanalyse. På ét år er antallet af fattige børn i de ti fynske kommuner steget med 28 procent.

Ingen mad på bordet og børn, der bliver sendt i skole uden madpakker. Det er en realitet for det stigende antal af fattige børn på Fyn, mener Helle Nielsen, som er formand for LO Fyn.

- Vi er ved at få et ulige samfund, og det er ikke det, Danmark er bygget op på. Danmark er bygget op på fællesskab. Så nu råber vi op: Stop lige og kig på den ulighed, vi har. Nu er nok nok, siger Helle Nielsen.

Langt de fleste kommuner bliver præget af den samme tendens: Skellet mellem rig og fattig er stor, og det er vokset over de seneste år.

I 2016 var der 4.930 fattige børn i de ti fynske kommuner. Siden da er der kommet flere til, og i 2017 var antallet af fattige børn steget til 6.310. Altså er der kommet 28 procent flere fattige børn på et år.

Det viser tal fra Fagbevægelsens Hovedorganisations ulighedsanalyse, som er baseret på tal fra Danmarks Statistik.

Helle Nielsen giver sit bud på årsagen til det stigende antal af fattige børn.

- Det kan der være mange årsager til. For eksempel at man ikke lige får sagt stop og kigger på, hvordan vores samfund udvikler sig. Det kan være politikerne, der beslutter noget på Christiansborg, at nu skal dem, der har meget, have endnu mere. Og at vi skal have flere skattelettelser, siger LO-formanden.

Ifølge ulighedsanalysen skyldes uligheden især, at regeringen har sænket de laveste sociale ydelser, for eksempel i form af kontanthjælpsloftet.

Fattige børn i din kommune

LO Fyn vil med kampagnen ‘Stop uligheden’ sætte fokus på afstanden mellem de rige og fattige på Fyn såvel som i resten af landet.

Derfor gik de onsdag morgen på gaden i Odense og Nyborg sammen med FTF-region Syddanmark for at skabe opmærksomhed omkring den stigende ulighed.

- Som fagbevægelse foreslår vi faktisk en ulighedskommission, hvor man får sat sig ned og kigget på, hvad det er, der gør, at vi har den ulighed, vi har. Og hvad kan vi gøre for at få den stoppet, så vi får et lige samfund, siger Helle Nielsen.

Se hele interviewet med formanden for LO Fyn, Helle Nielsen, i videoen nedenfor.

Helle Nielsen var på Nyborg Station for at dele flyers ud omkring uligheden i Danmark.
Fotograf: Ole Holbech

Oversigt

    Oversigt