Kæmpe vikingefund på Fyn

En ivrig amatørarkæolog har gjort et fund, der kan vise sig at være vikingetidens største boplads på Fyn.

For godt et år siden fandt amatørarkæolog Brian Bechmann en sjælden sølvskat med sin metaldetektor. På en mark nordøst for Odense.

- Lige pludselig poppede der et par sølvmønter op, og så kom der nogle flere, og så fik man jo blod på tanden, og så kom der flere, siger Brian Bechmann.

I alt 14 sølvmønter dukkede op, og de er nu i sikkerhed hos Odense Bys Museer.

Men sølvmønterne er ikke de eneste fund i området. Brian Bechmann har fundet over 1000 genstande i et område, der bare blev større og større.

Nu er Odense Bys Museer rykket ud med det tunge grej for at redde resterne af fundene.

- Vi er ved af at finde ud af, om de stammer fra en samlet skattenedlæggelse som er ved at blive pløjet fuldstændig sønder og sammen, siger museumsinspektør Mogens Bo Henriksen.

Han kalder det for en redningsaktion.

Handelsmekka før Odenses tid

Sølvmønterne og de øvrige fund giver et godt billede af den store handelsplads, der har ligget på markerne, men med lidt fantasi er det muligt at tænke sig til, hvordan det har været for omkring 1000 år siden.

- Jeg tror, at i hvert fald i sommerhalvåret har der været markeder, hvor der er kommet handelsfolk langvejs fra, siger Mogens Bo Henriksen.

- Jeg forestiller mig, at de har siddet og stegt vildsvin, og jeg er dybt misundelig over, at jeg ikke deltog i festen, siger Brian Bechmann.

Og selvom det kun er en flig af historien, der er løftet, tyder det på noget stort.

- Hvis man er lidt dristig, så kan vi sige, at det er en form for forgænger til Odense, vi står overfor her, siger Mogens Bo Henriksen.

Oversigt

    Oversigt