Kæmpe vindmøller på vej på Tåsinge

Som en af de første kommuner i landet ventes Svendborg her til aften af vedtage opstillingen af kæmpe vindmøller på Tåsinge. De 500 beboere i lokalområdet kæmper dog til det sidste for at forhindre opstillingen.

Fra Michael Hansens udsigtsterasse i Hellev By på Tåsinge har familien i dag udsigt til et par vindmøller på lidt over 30 meter. Men om få år er disse møller erstatter af to kæmpe vindmøller på 126 meter - bare 500 meter fra familiens ejendom.

- Jeg er helt uforstående over at man vil placere den slags kæmpemøller i det naturskønne Sydtåsinge, siger Michael Hansen.

Beboerne hørte første gang om planerne ved juletid sidste år. Siden da har de cirka 500 beboere organiseret sig, holdt borgermøder og forsøgt at råbe myndighederne op.

- Der har stort set ikke været nogen dialog. Politikerne kom ikke til vores borgermøde, og den information vi har fået, har vi selv måtte opsøge. Opslag om sagen er blevet bragt i vinter- eller efterårsferien gemt væk i avisens motorsektion, siger Gitte Nielsen, der også bliver nabo til de nye vindmøller.

Et stort flertal i byrådet støtter opførelsen af de to kæmpe vindmøller, der samtidig vil betyde at 11 mindre møller bliver nedlagt. I følge lokalplanen overholder kæmpemøllerne alle milljøkrav - både med hensyn til placering fra beboelse, støj og skygger. Og hverken Naturklagenævnet eller miljøorganisationer har haft indvendinger mod opstillingen. Men det beroliger dog ikke de kommende naboer til de gigantiske vindmøller.

- Man må gerne placere beboelse 500 meter fra møllerne, men ikke børnehaver, og det er jo ikke særlig betryggende, når man har to små børn, siger Kim Højland.

Flere andre kommuner på Fyn har sagt nej til opførelsen af nye kæmpemøller. Men før dagens byrådsmøde tydede alt på at Svendborg Kommune som en af landets første kommuner ville tillade opførelsen af de 126 meter høje vindmøller.

- Nu tager vi til byrådsmøde og så må vi håbe på den sunde fornuft. Hvis politikerne beslutter at opstille møllerne må vi overveje om vi kan rejse erstatningskrav mod politikerne og vindmøllefirmaet, lyder det fra Gitte Nielsen.

Oversigt

    Oversigt